Lekkinud «mittedokument»: Rootsi kutsus välisministrid idapartnerlust putitama

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipp
Rootsi lipp Foto: AP / Scanpix

Rootsi initsiatiivil on kutsutud kokku Euroopa Liidu liikmesriikide välisministrid, et arutada paremaid pakkumisi endistele Nõukogude liiduvabariikide – pärast seda, kui Ukraina diil liiga lahjaks osutus.

Nagu nähtub piiratud levitamiseks mõeldud ja liikmesriikide valitsustele läkitatud «mittedokumendist» (non-document), on initsiatiivile alla kirjutanud 12 riiki, nende hulgas peamiselt endise idabloki riigid nagu Eesti, Läti ja Leedu, aga ka Suurbritannia ja Saksamaa.

Nagu kirjutab lekke avaldanud ajaleht Financial Times, soovitatakse dokumendis «20 idapartnerluse punkti pärast Vilniust» (20 points on the Eastern Partnership post-Vilnius), et lepped Gruusia ja Moldovaga tuleks kiiremas korras alla kirjutada.

Huvitavamaid ettepanekuid dokumendis (punkt nr 7) on «Euroopa pakett», mis läheks praegusest idapartnerluse pakkumisest kaugemale, kuid ei ulatuks siiki täisväärtusliku ELi liikmelisuseni:

Hakata uurima mingisuguse «Euroopa paketi» võimalust vahepeatusena pärast assotsiatsioonilepingut (AA/DCFTA), mis keskenduks liikumis[vabadus]ele, [üli]õpilasvahetusele ja suuremale kaasatusele Euroopa ühenduse programmide ja ametite töösse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles