Tallinna müügimaks ähvardab laieneda autoliisingule

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Liisingühingute Liidu tegevjuht Reet Hääl kinnitab, et Tallinna müügimaks toob palju segadust. Pole välistatud, et seda tuleb tasuma hakata ka autoliisingu sõlminud inimestel.
Eesti Liisingühingute Liidu tegevjuht Reet Hääl kinnitab, et Tallinna müügimaks toob palju segadust. Pole välistatud, et seda tuleb tasuma hakata ka autoliisingu sõlminud inimestel. Foto: Toomas Huik

Tallinna müügimaks külvab segadust – pole välistatud, et näiteks pealinnas autoliisingu sõlminud võrulasel tuleb hakata tasuma ka üheprotsendist müügimaksu.



Eesti Liisingühingute Liidu tegevjuhi Reet Hääle sõnul valitseb liisingufirmade seas suur teadmatus, kes, kuidas ja mis tingimustel peaks hakkama 1. juunist arvestama oma klientidega sõlmitud liisingulepingutelt müügimaksu.

Tema sõnul on liisinguandjad Tallinna linnavalitsuse ja ettevõtlusametiga pidanud pikka kirjavahetust. «Ühtset arusaama pole kahjuks siiani ja seda vahetult enne müügimaksu jõustumist,» tõdes Hääl.

Liisingühingute liit väidab, et liisingulepingut on ekslik käsitleda kauba müügi või teenusena. «Meie hinnangul on liisingulepingute puhul tegemist ühe krediidiandmise vormiga, kusjuures olemuslikult ei erine see laenust,» märkis Hääl. Ta usub, et liisingühingute liit suudab kas või kohtus tõestada, et liisingulepingud müügimaksu alla ei käi.

Tallinna ettevõtlusameti osakonnajuhataja Riina Koit selgitas, et liisingutehingu puhul on müügimaksu kohustuse tekkimise eelduseks liisinguandja registreerimise nõue majandustegevuse registris (MTR).

Samas ei kohusta seadus finantsinspektsiooni järelevalvele allutatud krediidiasutusi MTRis registreerima ja pangad müügimaksukohuslased pole.

Sampo panga personaal- ja jaepanganduse direktor Tõnu Vanajuur laususki, et nende liisingukliendid võivad rahulikult magada, sest liisingut pakutakse panga kaudu ning neile müügimaks ei rakendu.

Sampo kliendid on paraku teistest paremas seisus, sest teistel pankadel on liisingu pakkumiseks eraldiseisvad liisingufirmad. Tagatipuks tuleks ka näiteks Võrus liisinguga auto ostnud inimesel tasuda müügimaksu, kui liisingufirma on registreeritud Tallinnas.

Eesti suuremaid autoliisingu andjaid Swedbank keeldus müügimaksu ja liisingu teemat üldse kommenteerimast, soovitades küsimustega pöörduda liisingühingute liidu poole.

Liisingühingute liidu hinnangul pole jätkuvalt selged ka kriteeriumid, mille alusel hinnata, kas teenust on osutatud või kaupa müüdud Tallinnas asuva tegevuskoha kaudu.

«Seega jääb igaühe enda hinnata, kas müük või teenuse osutamine on toimunud Tallinnas, kui liisingulepingule antakse allkiri Tallinnas; kui lepingu tingimustes lepitakse kokku Tallinnas või arve teenuse eest väljastatakse Tallinnas,» sõnas Reet Hääl.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles