Ökonomist: Soome majandus töötab 2008. aastast tühikäigul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi reklaam väidab, et lugu jätkub, jäi Nokia klaster liiga kauaks harjunud rajale.
Kuigi reklaam väidab, et lugu jätkub, jäi Nokia klaster liiga kauaks harjunud rajale. Foto: Roni Rekomaa/AFP

Soome majandus ei ole 2008. aasta kriisist peale jalgu alla saanud, tegemist on struktuuriprobleemidega, kirjutab tuntud Soome ökonomist Johnny Åkerholm Rootsi ärilehes Dagens Industri.

Tööstuse lisandväärtus on 2008. aastast peale Euroopa Liidus vähenenud neli protsenti, Rootsis seitse protsenti ja Soomes koguni 32 protsenti.

Soome sügava allakäigu on põhjustanud elektroonika- ja metsatööstus. Pärast 2008. aastat on elektroonikatööstuse lisandväärus kahanenud kolm neljandikku ja metsatööstuse lisandväärtus neljandik. Seni on need olnud Soome majanduse alustalad. Kuus aastat tagasi andsid need kahekesi kaks kolmandikku kogu tööstuse lisandväärtusest.

Nüüd on Soome majanduse kaks jalga murdunud, kirjutab Åkerholm. Digitaalajastul on järsult vähenenud paberi nõudlus ja Nokia klaster jäi liiga kauaks harjunud rajale.

Teised tööstusharud on viimastel aastatel kasvanud kolmandiku võrra. Kuid see ei ole suutnud elektroonika- ja metsatööstuse allakäiku tasakaalustada.

Tunneli lõpus veel valgust ei paista. Soome tööstuse uued tellimused olid detsembris 6,2 protsenti väiksemad kui aasta tagasi. Eelmise aastaga vähenesid tööstustellimused 6,9 protsent, kirjutab Kauppalehti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles