Analüütik: sel aastal ootame ekspordi kasvu tagasihoidlikku taastumist

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Mertsina.
Tõnu Mertsina. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eelmisel aastal vähenes Eesti kaupade eksport meie kaubanduspartnerite väiksema nõudluse tõttu. Kuigi ekspordi kasvu aeglustumine ja langus oli üsna laiapõhjaline, oli mitmeid kaubagruppe, mis näitasid 2012. aastaga võrreldes oluliselt paremaid tulemusi, näiteks puittoodete (nt pelletid) ja transpordivahendite (nt laevad ja jahid) eksport. Kõige enam tõmbas eksporti aga väiksemaks kütuse ekspordi tugev langus, samuti ka metallide ja mehaaniliste seadmete väljeveo vähenemine, analüüsib Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. 

Kuna eksport vähenes impordist kiiremini, negatiivne puhaseksport ehk väliskaubanduse puudujääk veidi süvenes. Suurem väliskaubanduse puudujääk on majanduskasvule tugevamaks piduriks. Ekspordi langust jooksevhindades (väliskaubandusstatistika arvestus on jooksevhindades) süvendas muuhulgas ka ekspordihindade enam kui ühe protsendine langus.

Selleks aastaks ootame välisnõudluse paranemist. Samas on meie peamiste kaubanduspartnerite majanduse olukord üsna erinev. Kui Rootsi ja Läti juures on põhjust optimismiks, siis Soome ja Venemaa majanduskasvu taastumine jääb sellel aastal loiuks. Kuigi euroala majanduskasv on tasapisi paranemas, on tegemist üsna aeglase ja hapra arenguga.

Kokkuvõttes ootame selleks aastaks kaupade ekspordi kasvu tagasihoidlikku taastumist. Kuna tootmine Eestis on väga impordimahukas ning samuti peaks mõnevõrra paranema ka ettevõtete investeerimisaktiivsus, taastub ka impordi kasv. Eestis kasvutsüklile omaselt (majanduskasv sellel aastal kiireneb) aga väliskaubanduse puudujääk tõenäoliselt halveneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles