Eesti üliõpilased kulutavad enam kui nende sissetulek võimaldab

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone.
Tartu Ülikooli peahoone. Foto: Mari Luud / Õhtuleht

Aasta alguses ilmunud rahvusvahelise üliõpilaste eluolu uuringu EUROSTUDENT V Eesti andmed näitavad, et 2013. aastal ületasid Eesti üliõpilaste kulud nende sissetuleku.

2013. aastal oli keskmine üliõpilaste netosissetulek 545 eurot kuus. Võrreldes 2010. aasta EUROSTUDENT IV uuringu tulemustega on see tõusnud vaid 21 eurot. Üliõpilaste kogukulud ühes kuus (sh elamiskulud ja õpingutega seotud kulud) olid 2013. aasta kevadsemestril keskmiselt 613 eurot, 2010. aastal keskmiselt 560 eurot.

«2013. aastal rakendunud uue kõrgharidussüsteemi eesmärgiks on vähendada töötamist ja motiveerida tudengeid nominaalajaga lõpetama,» sõnas Tartu Ülikooli sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskuse RAKE juhataja ja EUROSTUDENTi uuringu projektijuht Kerly Espenberg.

«Uuringu tulemustest selgub, et 220 euroga kuus, mis on vajaduspõhise toetuse ülempiir, ei saa keskmine bakalaureusetudeng hakkama. Bakalaureuseõppes on keskmised kulud kuus 540 eurot. See tähendab tõenäoliselt, et töötamine tudengite seas praegust toetuste süsteemi arvestades ei vähene. Ka magistri- ja doktoriõppes on kulud tunduvalt kõrgemad kui stipendiumid,» lisas ta.

2013. aastal käis 66 protsenti üliõpilastest regulaarselt või aeg-ajalt õpingute kõrvalt tööl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles