The Economist Sotšis: jäine vastuvõtt

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Sotši mängude avatseremooniast.
Fragment Sotši mängude avatseremooniast. Foto: La Presse/Scanpix

Maineka majandusajakirja The Economisti hinnangul ei pea olema raamatupidaja ega uurija mõistmaks tõsiasja, et suur osa maksumaksjate rahast - millega maksti kinni lõviosa ajaloo kulukaimate olümpiamängude eelarvest - on pihta pandud.

Vargustest annavad tunnistust lõpetamata hotellid, ehitusprahi kuhjakesed ja mittetoimiv kanalisatsioon. Kõige rabavam on aga Sotši kõhedakstegev, vaat-et tontlik atmosfäär.

Mitu tundi enne eilset avatseremooniat oli olümpiapark praktiliselt inimtühi, kirjutab The Economist. Õhus ei olnud kübekestki rõõmu ega elevust.

Turvamehi ja vabatahtlikke leidus hulganisti, fänne aga vähe. Välisturistidel näis olevat natuke ebamugav: «Nagu Miamis, mõnes mõttes...» leidis abielupaar Floridast.

Olümpiapargi naabruses elavad inimesed on mornid. «Need on Putini mängud - mitte meie mängud,» ütlesid Vladimir ja Jelena, noor abielupaar, kes elab pargi piiril. Eraviisiliselt torisevad ka olümpiarajatiste töötajad.

Vene meediasse see loomulikult ei jõua. Olümpiamängudest kriitiliselt kirjutamine on rangelt keelatud. Ühte prominentset Vene ajalehte on ähvardatud sulgemisega, kui nad endale irooniat ja skeptitsismi peaksid lubama.

Riiklikud telekanalid nõretavad optimismist ja kajastavad kõikehõlmavalt mängudega seonduvat.

Lääne reporterite kriitilisi kirjutisi tembeldatakse laimuks ja sabotaažiks. Ajakirjanikke, kes on kurtnud hotellitubade ummistuvate torude ja kehva kütte pärast - või on ärganud kell 6 hommikul tuletõrjealarmi peale - naeruvääristatakse kui nõrgukesi või süüdistatakse Vene ametnike poolt valetamises.

Väidetavalt andis üks ametnik mõista, et ajakirjanikud uputavad oma tube meelega, heitmaks mängudele halba varju - seda tõestavat duširuumidesse paigutatud turvakaamerad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles