Suusatajate suurtoetajate kannatus katkemas

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torino olümpiavõitjad Andrus Veerpalu ja Kristina Šmigun 2006. aasta juunis Tallinnas Pirita velodroomil suusaliidu sponsorlepingute allkirjastamisel.
Torino olümpiavõitjad Andrus Veerpalu ja Kristina Šmigun 2006. aasta juunis Tallinnas Pirita velodroomil suusaliidu sponsorlepingute allkirjastamisel. Foto: Mihkel Maripuu

Ilmselt mäletavad veel paljud televaatajad toredaid telereklaame, kus võrreldi Talleggi klassikalist ahjukana ning kahekordse olümpiavõitja ja kahekordse maailmameistri Andrus Veerpalu klassikalist suusastiili.

«Tallegg ja Eesti rahvas on oma show ja tsirkuse saanud. Tuleb, mis tuleb, meie midagi protsessima või tagasi nõudma ei hakka,» ütleb Rakvere lihakombinaadi ja Talleggi juht Teet Soorm.

Kuigi Veerpalu kunagised suursponsorid Tallegg ja Rakvere lihakombinaat tippsuusatamise toetamisega enam seotud pole, on Soormil viimaste uudiste kohta – taas Andrus Veerpalu ja nüüd ka Kristina Šmigun-Vähi dopinguküsimus – öelda ainult paar sõna: «Väga ebameeldiv.»

«Midagi meeldivat siin tõepoolest ei ole,» lisab ka Saku õlletehase kommunikatsioonijuht Kristiina Tamberg – temagi tööandja on olnud väga kaua aega Eesti suusatamise taga.

Ka teise väga pikaajalise toetaja, Swedbanki esindaja arvab umbes samamoodi.

«Seisame kindlalt puhta spordi poolt. Viimasel ajal levivad spekulatsioonid keelatud ainete kasutamise kohta erinevatel spordialadel ei ole meie seisukohavõttu lihtsamaks teinud,» räägib Swedbanki kommunikatsioonijuht Kristi Roost.

«Praeguseks kasutada oleva info alusel on vara teha põhjapanevaid järeldusi. Ootame ära ametliku informatsiooni ning kujundame seejärel toimuva kohta oma arvamuse,» lisab ta.

Kindel on aga see, et kõik need uudised on loonud väga halva õhustiku ning pannud sponsorid kõhklema ja küsimusi esitama.

Postimehele teadaolevalt juhtus ühe Eesti väga tuntud tippsportlasega (medalivõitja, aga mitte suusataja) alles hiljuti nii, et sponsortoetuste läbirääkimistel küsiti otse: «Aga mis juhtub siis, kui sa vahele jääd?»

Asi polnud mitte selles, et sponsor oleks arvanud, et see konkreetne sportlane on dopingutarvitaja, küll aga näitab seda, millised kõhklused on tippspordi toetajate seas tekkinud. Kõnealusel juhul toetuslepinguni ei jõutudki, mis siis, et sportlane lubas raha lausa mitmekordselt tagasi maksta, kui peaks dopinguga vahele jääma.

Niisiis, asi ei ole ainult suusatamises, vaid tippspordi-, sponsorlus- ja dopinguteemas laiemalt. Lihtsalt suusatamine on see, mis on asja toonud avalikkuse ette ja pannud ka ärimehed järele mõtlema.

Muutunud suhtumist näitab mõnevõrra ka Swedbanki ja suusatamise vahekorra areng. 1990. aastatel tekkis see side pooljuhuslikult, pigem isiklike kontaktide, sõpruse ja emotsioonide pinnalt. Aegamööda muutus toetussuhe ametlikumaks ja laiemaks.

«Alguses selliste teemade peale – doping ja vahelejäämine – ei mõeldudki, ei osatud mõelda või ei tulnud pähe,» meenutab üks kauaaegne Hansapanga, hiljem Swedbanki juhtorganitesse kuulunu.

Nii ongi alles viimastel aastatel sponsorlepingutesse sisse tulnud dopingupunktid.

«Vastavalt kehtivale lepingule on rahvus- või järelkasvukoondisse kuuluva sportlase positiivse dopinguproovi korral pangal õigus leping ühepoolselt lõpetada ning nõuda toetuse tagastamist,» märgib Roost.

Ka Sakul on puhta spordi lepingupunktid sees, aga näiteks Tallegg omal ajal Andrus Veerpalu sponsorlepingus selliste punktideni ei jõudnudki.

Ilmselgelt on just suusatamise pikaaegsed toetajad väga keerulises seisus. «Ääretult vastik ja delikaatne olukord,» lausub üks suusaspordi sponsorlusega tihedalt seotud inimene.

Head lahendust aga pole. Ühelt poolt on tegu pika ja emotsionaalse suhtega, ei ole lihtne selga keerata. Teisalt on viimastel aastatel tulnud Eesti suusatippude kohta palju halvamaigulisi uudiseid – kui varem oldi ajalehtede esikülgedel medalite ja tammepärgadega, siis nüüd ainult dopingu-uudistega, sportlikke tulemusi pole samal ajal enam kusagil.

Saku õlletehase esindaja Tamberg tunnistab, et eks selle hooaja algulgi arutati dopinguteemat, aga kuna olümpia oli ukse ees ning endiste sportlaste dopingukahtlustest sõltumata tuleb vaadata ka suusatamise järelkasvu peale, ei ole õige tervele alale selga pöörata.

Samamoodi käitub ka Swed­bank. Näiteks on nad viimastel aastatel suurendanud oma toetust noortesuusatamisele, samal ajal jälle vähendanud suusakoondise toetamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles