VKG ja Kiviõli Keemiatööstus soovivad Sonda kaevanduse koos rajada

BNS
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla kaevanduse vagun Kaevandusmuuseumi ees.
Kohtla kaevanduse vagun Kaevandusmuuseumi ees. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Viru Keemia Grupi (VKG) arendusdirektor Jaanus Purga sõnul on Sonda kaevanduse rajamine kahasse Kiviõli Keemiatööstusega keskkonnakaitseliselt, mäetehniliselt ja majanduslikult mõistlikuim lahendus.

«Investeering jaguneb ettevõtete vahel vastavalt kaevemahtudele - see on esialgne plaan,» ütles Purga BNS-ile. Kui palju kaevanduse rajamine maksma võiks minna, ei osanud ta hetkel öelda, tuues võrdluseks välja, et Ojamaa kaevanduse avamisele ja täisvõimsusele viimisele kulus ligikaudu 120 miljonit eurot.

Purga sõnul plaanib VKG esialgu Sondas vähem põlevkivi kaevandama hakata, aga Ojamaa kaevanduse ammendudes nii palju, nagu VKG-le ette nähtud limiit on. «Praegusel hetkel on see 2,772 miljonit tonni kaubakivi aastas,» sõnas ta.

«Sonda kaevandus on VKG-le Ojamaa kaevanduse jätkuks peamiselt ja Kiviõli Keemiatööstusele Põhja-Kiviõli karjääri jätkuks. Kõik toiminguid võtavad aastaid ja seetõttu tuleb hästi varakult asju ajama hakata,» selgitas Purga. Kaevanduse avamiseni on tema sõnul veel päris palju aega.

VKG taotles Sonda uuringuväljale kaevandusluba juba 9 aastat tagasi, selliseid asjad toimuvad Purga sõnul väga aeglaselt ja on tihtipeale ka poliitiliste otsuste ja muudatuste tõmbetuules. Vahepeal peatas ka keskkonnaministeerium mõneks ajaks kaevelubade menetlemise.

Viru Keemia Grupp AS ja Kiviõli Keemiatööstus OÜ on esitanud keskkonnministeeriumile ühise taotluse algatada rajatava Sonda põlevkivikaevanduse keskkonnamõjude hinnang eesmärgiga alustada kaevandamist.

Sonda põlevkivikaevandus, mille arendaja on Viru Keemia Grupp AS, moodustab Sonda II põlevkivikaevandusega, mille arendaja on Kiviõli Keemiatööstuse OÜ, ühtse kaevanduse maksimaalse kaevandamismahuga 4,7 miljonit tonni põlevkivi aastas. Kaevandamisviis on allmaakaevandamine kamberkaevandamise tehnoloogia põhimõttel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles