Ministeerium: hinnatõus jääb aasta alguses madalaks

, Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Lähikuudel võib inflatsioon kahaneda ajutiselt ka alla 1 protsendi, aasta teisel poolel hinnatõus aga mõnevõrra kasvab, kirjutab kommentaaris rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

Jaanuaris tõusid hinnad kuuga 0,4 protsenti ning aastases võrdluses pidurdus hinnatõus 1,1 protsendini. Inflatsioon alanes elektrituru mulluse avanemise mõju taandumise tõttu.

Inflatsioon on püsinud langustrendil alates möödunud aasta suvekuudest ning alanes jaanuaris viimaste aastate madalaimale tasemele. Lähikuudel võib inflatsioon kahaneda ajutiselt ka alla 1 protsendi, aasta teisel poolel hinnatõus aga mõnevõrra kasvab. Seda soodustab hoogsa palgakasvuga kaasnev teenuste hinnatõus, tasuta teenuste mõju taandumine sügisest ning toiduainete oodatav kallinemine aastataguse madala võrdlusbaasi tõttu.

Lisaks elektrituru arengutele mõjutas hindu aasta alguses toidu ja alkohoolsete jookide kallinemine ning riiete ja jalatsite viimaste aastate suurimad allahindlused. Toidu hinnad tõusid kuuga 1,8 protsenti aiasaaduste ning piimatoodete kallinemise tõttu. Piimatoodete hinnad on välisturgudel viimase aasta jooksul tõusnud ning on nüüd hakanud ka siinseid jaehindu mõjutama. Alkoholi kallinemine on seotud sooduspakkumiste lõppemise ning aasta alguse tõusnud aktsiisimääradega.

Inflatsioonisurved on taandunud ka euroalal, kus aastane hinnatõus alanes jaanuaris energiahindade languse tõttu esialgsel hinnangul 0,7 protsendini. Seda on soodustanud nõrgast globaalsest majandusaktiivsusest ning heast saagikusest tingitud toorainete hinnalangus ning euroala sisemajanduslik nõrkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles