Streik peatas töö Honda Hiina tehastes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötjad 27. mail Honda Motori Foshani tehase õuel.
Töötjad 27. mail Honda Motori Foshani tehase õuel. Foto: SCANPIX

Honda oli tarnete katkestuste tõttu sunnitud peatama töö oma Hiina autotehastes.

Guangdongi provintsis asuvas Foshani käigukastitehases streigivad rohkem kui 1800 töölist, nõudes kõrgemat palka.

Honda kinnitas, et streik on peatanud autokoostetehaste töö provintsi pealinnas Guangzhous, samuti Wuhanis Kesk-Hiinas.

Foshani tehas katkestas töö esmaspäeval ning kompapäeval ühinesid streigiga veel kolm Honda autotehast. Ettevõtte teatel võib tööseisak jätkuda ka tuleval nädalal, samal ajal kui valitsuse esindajad vaidlusi lahendada üritavad.

Nagu näib, tegutsevad töölised omaenda initsiatiivil ning neid ei toeta riigi ainus ametlikult tunnustatud ametiühing ACFTU. «Nad on selle ise organiseerinud,» ütles anonüümsust palunud ametiühingu esindaja Foshani tehasest.

Kuigi ACFTU on senisest agressiivsemalt rahvusvahelistes firmades, eriti Walmartis oma rakukesi rajanud, on nad vastandumisi juhatustega vältinud. Ametiühingu veebilehel on ühe «peamise eesmärgina» ära toodud «harmoonilise sotsialistliku ühiskonna ehitamine».

Streigid on rahvusvahelistes firmades haruldased, kuna seal makstakse reeglina kõrgemat palja ja pakutakse paremaid töötingimusi kui Hong Kongi, Taiwani ja Hiina oma firmades. Trend sai alguse Jiangsu provintsist, kus ametlikku kohustuslikku miinimumpalka tõsteti veebruaris 13 protsendi võrra 960 jüaani ehk 140 dollari peale. Palgad olid olnud külmutatud kaks aastat. Honda töötajad Foshani piirkonnas teenivad ligikaudu 1500 jüaani ehk 220 dollarit kuus ning nõuavad nüüd palgatasemeks 2000-2500 jüaani.

Kuna Hiina tootmissektor on globaalse finantskriisi mõjud praktiliselt maha raputanud, on välismaised investorid sattunud olukorda, kus palku tuleks tõsta.

Honda on juba teine tuntud välismaine ettevõte, keda viimastel nädalatel tõsine tööjõukriis on tabanud. Apple’i, Delli ja Hewlett-Packardi jaoks allhanketöid teostav Foxconn on hädas enesetapulainega oma suures, 300 000 töötajaga Shenzheni tehases.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles