Piimatoodete hinnatõus jõudis poelettidele

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2014. aasta jaanuaris võrreldes 2013. aasta detsembriga 0,4 protsenti ning võrreldes eelmise aasta jaanuariga 1,1 protsenti, teatas statistikaamet.

Kaubad olid 2013. aasta jaanuariga võrreldes 1,4 protsenti ja teenused 0,5 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta jaanuariga võrreldes tõusnud 0,5 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 1,3 protsenti.

2013. aasta jaanuariga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim 3,2 protsenti kallinenud toit, mis andis kogutõusust ligi kaks kolmandikku. Sellest omakorda kolmandiku andsid aastaga 5,9 protsenti kallinenud piimatooted ja viiendiku 7,4 protsenti kallinenud köögivili.

70 protsenti toidu põhjustatud indeksitõusust tasandas jätkuv sideteenuste odavnemine. Suuremat mõju indeksile avaldasid veel alkohoolsed joogid ja tubakas, mis on aastaga kallinenud vastavalt 4,6 protsenti ja 6,7 protsenti.  Mootorikütus oli 2014. aasta jaanuaris 3,1 protsenti odavam kui aasta varem. Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 18 protsenti kallinenud kala ning 15 protsenti odavnenud kohv ja suhkur.

Detsembriga võrreldes olid jaanuaris tarbijahinnaindeksi suuremad mõjutajad 1,8 protsenti kallinenud toit ning rõivaste ja jalatsite laialdased soodusmüügid. Suurem mõju indeksile oli ka alkohoolsete jookide 3,4 protsendilisel hinnatõusul, mille põhjustasid jõulukuu soodusmüükide lõppemine ja uute aktsiisimäärade rakendumine.

Viimati jäi tarbijahinnaindeksi muutus eelmise aasta sama kuuga võrreldes alla 1,1 protsenti veebruaris 2010, mil see oli -0,1 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles