Ehitusmaterjalide tootja Krimelte laieneb hoogsalt Hispaaniasse

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Puusaag.
Jaan Puusaag. Foto: Toomas Tatar

Eesti kapitalil põhinev ehitusmaterjalitootja Krimelte tegevus muutub samm-sammult järjest  rahvusvahelisemaks, äsja omandas ettevõte näiteks 75 protsendi suuruse osaluse tuntud Hispaania ettevõttes Olive Quimica.

«Strateegiliselt oleme juba pikka aega otsinud sobivaid ettevõtteid, mille ülevõtmise kaudu laiendada oma ekspordi geograafiat ja suurendada tootmisüksuste asukohtade arvu,» rääkis Krimelte müügi- ja tootmisettevõtteid Eestis ühendava Wolf Groupi juhatuse esimees Jaan Puusaag Postimehele.

Olive Quimica puhul oli Puusaagi sõnul põhiargumendiks selle asukoht Barcelonas.  «Kui võrdleme, siis merekonteiner Tallinnast Brasiiliasse läheb viis nädalat, kuid Barcelonast võtab see aega vaid kaks nädalat,» annab logistiliselt mugavam asukoht Puusaagi sõnul olulise ajavõidu.  Lisaks on Puusaagi sõnul tegemist Lääne-Euroopas väga tugeva brändiga ning sellele turule Eesti ettevõttena minna ja sarnast positsiooni saada olevat suhteliselt võimatu.

Lisaks Barcelonale on ettevõttel veel tootmisüksus Lilles Prantsusmaal ning müügiüksused lisaks Hispaaniale ja Prantsusmaale ka Portugalis ja Suurbritannias. Enamik ettevõtte toodangust valmib Barcelona tehases ning ettevõttes töötab kokku 85 inimest. «Olive Quimica liitumine Wolf Groupiga parandab meie logistilisi võimalusi Lõuna-Euroopas, Vahemere piirkonnas ning kogu hispaania- portugalikeelses majandusruumis,»  märkis Puusaag, kelle hinnangul on ette piirkond väljumas majanduskriisist ning see andvat grupile soodsa stardiplatvormi regiooni turuvõimaluste paremaks ärakasutamiseks.

Tehingu maht on poolte kokkuleppel konfidentsiaalne ning seda Puusaag avaldama ei soostunud. Wolf Groupi käive kasvab selle tehinguga veerandi võrra. Rahaliselt tähendab see umbes 20 miljonit eurot ehk kogu grupi käive ulatub pärast seda tehingut üle 100 miljoni euro.

Hispaania ettevõttes osaluse omandamine ei ole Krimelte jaoks esimene laiahaardeline ja rahvusvaheline tehing ning ei jää ilmselt ka viimaseks. Puusaagi sõnul ongi nende strateegiliseks eesmärgiks tegevuse nihutamine mööda maailma laiali ning ettevõte ei soovi olla vaid ühe piirkonna tegija. «Ambitsioonid on meil ikka rahvusvahelised. Ma usun, et meie tänane seis ja finantsiline võimekus piisavalt tugevad, et me võiks selliseid ambitsioone ellu viia,» kommenteeris ta.

Küsimusele, milline võiks olla nende järgmine tehing Puusaag vastama ei soostunud, kuid kinnitas, et mitu võimalikku varianti on  praegu töös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles