Läti peaminister tegi ettepaneku elektrituru avanemine edasi lükata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Läti peaminister Laimdota Straujuma on teinud majandusministeeriumile ettepaneku kaaluda kodumajapidamiste elektrituru avanemise edasilükkamist kavandatavalt 1. aprillilt 2015. aasta alguseni.

Straujuma ütles kolmapäeval telekanalile LNT antud usutluses, et on pärinud ministeeriumilt aru 1. aprilli tähtaja määramise põhjuste kohta ning palunud kaaluda selle edasilükkamist.

Valitsusjuhi sõnul jääks elektrituru avanemise järel turule vaid üks tõsiseltvõetav ettevõte ning elektri hind võiks hakata murettekitavalt kerkima.

«Elektrihindade küsimus on praegusel hetkel ülioluline. Samuti pärisin ma aru selle kohta, miks turu avanemise tähtajaks valiti 1. aprill. Meil ei ole [elektriturul] isegi ühtegi teist tõsiseltvõetavat tegijat,» sõnas peaminister, lisades, et Euroopa Liit näeb ette Balti riikide elektrituru täieliku avanemise 2015. aasta 1. jaanuariks.

Praeguse kava kohaselt peaks Läti elektriturg täielikult avanema 1. aprillil ning vaba elektrituruga peaks ühinema ka ligikaudu 850 000 kodumajapidamist.

Läti kodumajapidamised tarbivad 25 protsenti kogu riigi elektrist.

Lisaks praegusele monopolile Latvenergo on kodumajapidamistele elektri tarnimise suhtes oma huvi kinnitanud ka BCG Riga ja Baltcom.

Elektrituru liberaliseerimise järel võib kodumajapidamiste elektriarve tõusta keskmiselt 7-12 protsenti, ütles läinud nädalal Latvenergo juhatuse liige Uldis Bariss.

Mõnedel hinnangutel võib elektri hind kerkida aga koguni 40 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles