Kohvi hind tegi üheksa aasta suurima tõusu

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvioad.
Kohvioad. Foto: SCANPIX

Ebatavaliselt kuiv ilm Brasiilias pani kauplejaid muretsema tulevase saagi pärast, mis põhjustas eile üheksa aasta suurima hinnatõusu.

Alates novembrist, mil Arabica kohvi hind langes seitsme aasta madalaiamale tasemele 1,015 dollarini nael, on see kerkinud juba 38 protsenti. Eile oli kerkis Arabica hind 8,6 protsenti 1,3595 dollarini nael, mis oli suurim hinnatõus alates 2005. aasta septembrist.

Ebatavaliselt kuiv ilm Minais Gerais osariigis, kus sademete hulk langes jaanuaris 60 protsenti alla normaalse taseme, on saabunud väga halval ajal, kirjutab The Wall Street Journal. Kohvipuu viljad, mis ümbritsevad ube, on just praegu küpsemisstaadiumis.

«Kohvi hinda liigutavad kaks asja – kuivus ja külm,» ütles majanduslehele maaklerfirma Infinity Trading Corp president Fain Shaffer. «Ma pole eriti üllatunud, kui näen tõeliselt metsikut hinnaliikumist,» lisas ta ennustades, et kohvi hind võib kerkida 1,5 dollarini nael.

Brasiilia on maailma suurim Arabica kohvi tootja.

Arabica turg on teinud aastavahetusel täieliku kannapöörde. Eelmisel aastal kukkus hind ületootmise tõttu 23 protsenti. Alates 28. jaanuarist on hind tõusnud üle 19 protsendi, mis on suurim viiepäevane hinnatõus alates 2002. aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles