Merkelile meeldiks Barroso järglasena Juncker

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luksemburgi endine peaminister Jean-Claude Juncker.
Luksemburgi endine peaminister Jean-Claude Juncker. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liidu kristlike demokraatide kandidaadiks Euroopa Komisjoni presidendi kohale on kerkimas endine Luksemburgi peaminister ja euroala rahandusministrite eurogrupi eelmine juht Jean-Claude Juncker. 

Nagu kinnitasid Financial Timesile neli lähedalseisvat ametnikku, on Junckeri seljataha asunud mitmed nimetatud partei juhtfiguurid, nende hulgas ka Saksa kantsler Angela Merkel.

Üks allikatest, kes on vestelnud antud teemal Junckeri endaga, ütles, et Merkel helistas viimasele isiklikult ning tõotas teda toetada – kummutamaks Saksa meedia poolt levitatud vastupidiseid väiteid.
«Enamik ELi liidreid, Merkel nende hulgas, on julgustanud teda kandideerima. Õigupoolest võin ma öelda, et nad pole teda üksnes julgustanud, vaid lausa anunud kandideerima,» ütles ametnik.

«Kõik tuled on rohelised, et ta [Juncker] saaks Euroopa Rahvapartei [kristlike demokraatide ametlik nimetus – toim] kandidaadiks. Nüüd tuleb vaid oodata valikuprotsessi lõpulejõudmist, kuid ma võin teile kinnitada, et Juncker on selleks ametiks valmis ning on valmis pidama kampaaniat komisjoni presidendi kohale.»

Merkeli pressiesindaja keeldus teemat Financial Timesile kommenteerimast, kinnitades vaid, et rahvapartei on omadega «graafikus», et kandidaat märtsis Dublinis toimuval parteikonverentsil üles seada.

Euroopa Rahvapartei liidrite sõnutsi võivad Junckerile konkurentsi pakkuda Soome peaminister Jyrki Katainen ning endine Prantsuse välisminister ja praegune ELi siseturu- ja rahandusvolinik Michel Barnier.

Mustaks hobuseks peetakse hiljuti ameti maha pannud Läti peaministrit Valdis Dombrovskist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles