Facebooki ähvardab «eakus»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasuta turundamise aeg Facebookis on möödas.
Tasuta turundamise aeg Facebookis on möödas. Foto: SCANPIX

Facebook on asjatundjate sõnul alates 2011. aastast meenutanud «hallinevat vanurit» ja «eakat», sest üle 55-aastaste kasutajate arv on plahvatuslikult kasvanud.

Noori uusi kasutajaid on liitunud vähe, edastab The Guardian.

See tendents arvatakse jätkuvat ning Facebookist saab siis eelkõige pensionäride sotsiaalmeedia.

Enne Facebooki populaarseid suhtluslehekülgi tabas sama saatus ja nii mõnigi neist lihtsalt kadus.

Samas on ka neid, kes ei usu Facebooki «vananemisse».

Facebook sai alguse 2004. aasta veebruaris, kui USA Harvardi ülikooli 19-aastasel üliõpilasel Mark Zuckerbergil valmis Thefacebook nimeline programm, edastab The Guardian.

Ta avas selle kaasüliõpilastele kasutamiseks. Zuckerberg ise liitus Facebookiga, olles neljas kasutaja. Esimesed kolm olid lihtsad katsed.

Läks mööda veel paar aastat, enne kui maailm sai Facebookist aimu.

Facebook arenes ja laienes esmalt Harvardi ülikooli üliõpilaste kasutusest ülejäänud USA üliõpilastele ning lõpuks välisriikide üliõpilastele.

Nüüdseks saavad seda kasutada kõik, kes soovivad. Facebook ei olnud maailma esimene sotsiaalmeediakanal, enne seda olid kasutuses Friendster ja MySpace.

«Facebooki kiirele arengule aitas kaasa see, et Harvardi üliõpilased tahtsid kiiresti leida suhteid ja seksipartnereid. Facebooki abil nii-öelda tungiti teistesse ülikoolidesse ja selle tõttu kasutajate hulk pidevalt kasvas. Lõpuks oli Facebook avatud kogu maailmale,» edastas Facebooki fenomeni uurinud teadlane John Naughton.

Alates 2006. aastast sai Facebookiga liituda kõik, kes soovisid. Siis hakkas see sotsiaalmeedia kasvama nagu lumepall.

Facebookist räägiti palju ka 2008. aastal, sest siis olevat Barack Obamat aidanud USA presidendiks saada just sotsiaalmeedia.

Obama internetikampaaniast teatas esimesena Facebook ning Harvardis selle loomise juures olnud Chris Hughes.

Nüüd on Facebookil nii palju kasutajaid kui maailmas rahvaarvult teisel kohal olevas Indias – umbes 1,23 miljardit inimest.

Samas on maailma kõige suurema rahvaarvuga riik Hiina keelanud Facebooki kasutamise. Majandusväljaande Business Insider andmetel on Facebookil siiski ka hiinlastest kasutajaid – umbes 87 miljonit. Hiinas on küll karm tsensuur, kuid seda saab nutikate võtete abil vältida.

Kasutajatest rohkem kui 900 miljonit kasutab Facebooki ka nutitelefonis. Facebookis saab olla ükskõik kus kohas ja millisel ajal. Internetis veedetud ajast ollakse Facebookis rohkem kui viiendik.

Asjatundjate sõnul on Facebook muutnud selle kasutajate elu, kuid maailma mitte nii palju, kui arvati.

2011. aastal leidsid Põhja-Aafrikas aset rahva väljaastumised ehk niinimetatud Araabia kevad. Siis arvati, et just sotsiaalmeedia abil sai see alguse ning kukutati türanne. Mingil määral see nii oligi, kuid edasine asjade käik sõltus hoopis teistest teguritest.

Facebooki asutaja Mark Zuckerberg on oma jõukuselt nüüdseks maailmas 67. kohal. Ta saab selle aasta mais 30-aastaseks.

Facebooki «kamba» ülejäänud liikmetel on samuti üsna hästi läinud. Facebooki esimene tegevjuht Eduardo Saverin küll söödi välja, kuid ta sai kohtu kaudu oma osa.

Saverin loobus kõrgete maksude tõttu 2012. aastal USA kodakondsusest. Tema vara suurus arvatakse olevat natuke alla nelja miljardi dollari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles