Ansip: Rail Balticu trass läbi Vilniuse oleks loogiline

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas Kadrioru kunstumuuseumis algas Balti riikide peaministrite kohtumine. Peaminister Andrus Ansip ja Leedu valitsusjuht Algirdas Butkevicius.
Tallinnas Kadrioru kunstumuuseumis algas Balti riikide peaministrite kohtumine. Peaminister Andrus Ansip ja Leedu valitsusjuht Algirdas Butkevicius. Foto: Liis Treimann / Postimees

Peaminister Andrus Ansipi sõnul oleks loogiline kui Rail Balticu trass läheks läbi Vilniuse, kuid rõhutas samas, et see ei tohi kogu projekti ohtu panna.

Vilniuse liitmine Rail Balticu trassiga on täna Tallinnas kohtunud Baltimaade peaministrite sõnul küsimus, mille Leedu peab lahendama Euroopa Komisjoniga. Peaminister Andrus Ansipi sõnul ei ole Eestil eelistusi, kas Rail Balticu projekt läheb läbi Kaunase või Vilniuse.

«Alguses eelistasid leedulased Kaunast, nüüd Vilniust. Tuleb kiiresti teha tasuvusuuringud ja siis otsustada kumb on projekti kasulikum. Eestil eelistusi ei ole, aga kuna Eestis ja Lätis läheb Rail Balticu trass läbi pealinnade, siis see oleks iseenesest loogiline kui trass läheks ka läbi Vilniuse,» märkis Ansip.

Nii Läti kui Eesti peaministrid lisasid, et kuigi neil ei ole eelistusi, mis marsruuti Rail Baltic läbib, siis ei tohi see küsimus kogu projekti ohtu panna.

Leedu peaminister kinnitas, et nad loodavad kokkuleppele jõuda tähtajaks.

Peaministrid kinnitasid ka, et Rail Balticu ühisettevõtte loomise osas valitseb täielik üksmeel. Ühisfirma loomine on vajalik selleks, et oleks võimalik juba mais Euroopa Liidu vahendeid taotleda.

«Ühisettevõtte loomise osas on täielik üksmeel, seda tuleb teha niipea kui võimalik. Erimeelsusi selles osas ei olnud,» kommenteeris Eesti peaminister Andrus Ansip pärast kohtumist toimunud pressikonverentsil.

Ka Läti värske peaminister Laimdota  Straujuma kinnitas, et Läti huvi on, et Rail Balticu projekt liiguks edasi plaanipäraselt ning ühisettevõtte õnnestuks luua lähema aja jooksul.

Leedu peaminister Algirdas Butkeviciusus sõnul on ka Leedu huvitatud Rail Balticu projekti elluviimisest ning mis puudutab ühisettevõtte loomise küsimust, siis see selles osas on Leedus põhimõttelised otsused tehtud ning lahendada tuleb vaid juriidilised nüansid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles