Ligi: pensionärid on võrreldes teiste maksumaksjatega eelisseisundis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Toomas Huik

Rahandusminister Jürgen Ligi kirjutas pensionäride pöördumisele vastuseks, et kuna keskmine pension on tulumaksuvaba, siis on pensionärid võrreldes teiste maksumaksjatega eelisseisundis.

Eesti Pensionäride Ühenduste Liit saatis mullu 18. detsembril rahandusminister Jürgen Ligile kirja, kus väljendavad oma muret kasvava sotsiaalse ebavõrdsuse pärast, mis on loonud soodsa pinna elanikkonna kihistumisele. Nad kirjutavad, et pensionite senine viieprotsendiline tõus aastas ei suuda enam katta eluliste kulutuste vajadust. «Lisaks üle 350 euro kuus pensioni saajail on üksikisiku tulumaksuga maksustatav osa juurde saadava pensionitõusu olematuks muutnud. Oluline on meenutada, et reaalpension on aastatel 2010-2012 pidevalt langenud,» seisab kirjas.

EPÜL tegi ettepaneku vähendada taastuvenergia tasu 50 protsenti ja vabastada aktsiis käibemaksust, tõsta tulumaksuvaba miinimum pensionäridele kuni 400 euroni, suurendada hambaravi hüvitist ning pidada ettepanekut, et perearst võib keelduda patsiendi suunamisest eriarsti juurde, patsiendi õiguste rikkumiseks.

Jürgen Ligi vastas EPÜLile, et oluline on teadvustada, et 2014. aastal on riigieelarvest kaetav pensionikindlustuse puudujääk 362,7 miljonit eurot ning riik katab sotsiaalmaksust pensionide tagamiseks puudu jääva osa oma muude tuluallikate arvelt.

Ligi tõi välja, et tegelikult on «pensionärid võrreldes teiste maksumaksjatega eelisseisundis». Nimelt tõsteti pensionite täiendavat maksuvaba tulu 2014. aastal 210 euroni kuus, aga kõikide teiste tululiikude puhul jäi maksuvaba tulu endisele tasemele 144 eurot kuus. «Näiteks miinimumpalga puhul saab pärast tulumaksu maha arvamist vähem raha kätte kui keskmine pension,» kirjutas Ligi.

Hambaravihüvitise ja patsiendi õiguste teemad kuuluvad Ligi sõnul aga Eesti Haigekassa ja Sotsiaalministeeriumi pädevusse. Taastuvenergia tasu vähendamise ettepanekut sisaldav elektrituruseaduse muutmise seaduse eelnõu on aga Riigikogus menetluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles