Venemaa on peatanud sealiha impordi EList

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu seafarm.
Leedu seafarm. Foto: AP

Venemaa on keelanud Leedus avastatud Aafrika seakatku tõttu sealiha ja elussigade impordi kogu Euroopa Liidust ning tahab selle korvata kodumaise toodanguga ning impordi suurendamisega Kanadast, Brasiiliast, Tsiilist ja Valgevenest, ütles Venemaa lihaliidu täitevkomitee esimees Sergei Jušin.

Euroopa Liit annab umbes 60 protsenti Venemaa sealihaimpordist.

Lihaliidu juht prognoosib Venemaal sealiha hulgihinna tõusu. Praegu on Venemaal hind 15-25 protsenti madalam kui 18 kuud tagasi.

Jušin väitis, et Venemaa lihaliit on viimastel aastatel korduvalt hoiatanud, et Aafrika seakatku vastu tuleb võidelda koordineeritult rahvusvahelisel tasandil, aga sellest ei ole midagi välja tulnud. Ta rõhutas, et tolliliidu riikide veterinaarteenistused peavad tegema koostööd ASF-viiruse tõrjumisel. Kuna nende riikide vahel puudub tollipiir, võib Venemaale sattuda ebaturvalisi tooteid, eriti Valgevenest.

Eesti eksportis mullu Venemaale sealiha 3,5 miljoni euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles