2013. aasta oli Eesti tööstusele edukas

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enefiti Auvere õlitehas.
Enefiti Auvere õlitehas. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Esialgsetel andmetel tootsid tööstusettevõtted 2013. aastal kolm protsenti rohkem toodangut kui aasta varem, teatab Statistikaamet. Suurenes nii eksport kui ka müük kodumaisele turule.

Kogu 2013. aasta jooksul näitas töötleva tööstuse toodang eelmise aasta sama kuuga võrreldes mõõdukat kasvu. Erandiks olid august, kus toodang jäi varasema aasta tasemele ning september ja detsember, kus toodang kahanes.

2013. aastal ületas toodang eelmise aasta taseme üle pooltes tööstusharudes. Positiivselt mõjutasid toodangu kasvu kolm suurema osatähtsusega tööstusharu — elektroonikaseadmete tootmine ja puidutöötlemine, kus toodang suurenes mõlemal tegevusalal võrreldes 2012. aastaga kuus protsenti ning toiduainete tootmine, kus toodang suurenes kolm protsenti. Negatiivselt mõjutas toodangu kasvu langus metalltoodete, elektriseadmete ja masinate tootmises.

2013. aasta toodangu kasv põhines peamiselt ekspordi suurenemisel. Välisturule müüdi üle 70 protsendi kogu töötleva tööstuse toodangust. Eksport kasvas 2012. aastaga võrreldes viis protsenti. Nõudlus kodumaisel turul oli veidi nõrgem — siseturule müüdi 2013. aastal neli protsenti rohkem toodangut kui aasta varem.

2013. aasta detsembris vähenes tööstustoodang 2012. aasta detsembriga võrreldes kuus protsenti, töötleva tööstuse toodang vähenes neli protsenti. Detsembris toodeti 23 protsenti vähem elektrit ja 28 protsenti soojust kui 2012. aasta detsembris. Elektri tootmise vähenemist põhjustas peamiselt omatoodangu osaline asendamine impordiga.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti 2013. aasta detsembris kuus protsenti vähem toodangut kui novembris, töötlevas tööstuses kaks protsenti vähem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles