Tšehhi riigipea näeb Venemaad 20 aasta pärast Euroopa Liidus

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. Foto: SCANPIX

Tšehhi Vabariigi president Miloš Zeman väljendas Bloombergile antud intervjuus veendumust, et pikemas perspektiivis võib Venemaast saada Euroopa Liidu liige.  

Zemani arvates oleks see mõlemapoolselt kasulik kombinatsioon – ELi mitmekesine majandus ja Venemaa energiaressursid.

«Ma toetan Venemaa ühinemist Euroopa Liiduga, võib-olla 20–30 aasta pärast. Lääne-Euroopa majandus on väga produktiivne ning arengult mitmekesine, mida Venemaa koha öelda ei saa. Kuid viimasel on see-eest grandioosne energiapotentsiaal,» vahendab Dienas Bizness Tšehhi presidendi põhjendusi.

Loomulikult, tõttas Zeman selgitama, tuleb eelnevalt läbida pikk tee «kõrvaldamaks takistusi kapitali- ja kaubavoogude teelt», pidades konkreetsemalt silmas tollibarjääre.

Väliskaubanduse liberaliseerimisele aitaks Zemani hinnangul kaasa Venemaa ja Ukraina edasine demokratiseerumine.

Teine tähtis moment on viisabarjäärid: kui EL lõdvendaks või isegi tühistaks viisanõude venelastele, kasvaksid Vene kapitali-, turistide ja ettevõtjate vood Tšehhi Vabariiki.

Zeman peab tähelepanuväärseks ka Vene presidendi Vladimir Putini ettepanekut kehtestada vabakaubandustsoon euroliidu ja loomisel oleva Euraasia Liidu vahel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles