Putin pani Ukraina abiraha ootele

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin täna Brüsselis tippkohtumisel.
Vladimir Putin täna Brüsselis tippkohtumisel. Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin hoiatas eile, et Moskva ootab enne 15 miljardi dollarilise abipaketi lõplikku rakendamist ära Ukraina uue valitsuse moodustumise.

Samal ajal laekus teateid, et Venemaa on taaskehtestanud Ukraina piiridel aeganõudvad ja tülikad kontrollid – sarnaselt sellele, kuidas toimiti Vilniuse tippkohtumise künnisel, kus oli kaalumisel Ukraina integratsioonilepe Euroopa Liiduga.

Putin selgitas vestluses peaministri Dmitri Medvedeviga, et lubatud abiraha maksed on «mõistlik» edasi lükata seniks, kuni Kiievis uus kabinet paika pannakse, kirjutab Financial Times.

President kinnitas küll uuesti, et Venemaa kavatseb oma mullust abilubadust austada. Samas on oodatud 2 miljardi dollarilise rahaülekande viibimine Ukraina vaesunud valitsusele valus hoop. Esimese, 3 miljardi dollarilise abiraha ülekande tegi Moskva läinud aasta lõpus.

Veel ühe näitena sellest, kuidas Moskva Kiievi mõjutamiseks piitsa ja prääniku kombinatsiooni kasutab, teatas mõjuka oligarhi Dmõtro Firtaši juhitud Ukraina Tööandjate Föderatsioon, et Vene tolliametnikud on taaskehtestanud aeganõudvad ja kulukad kontrollid Ukraina impordile.

«See kõik oli Moskva poolt väga väga ettearvatav. Nad üritavad survestada Ukraina poliitikuid moodustama valitsust, mille kurss ei oleks Euroopa Liidule,» ütles Standard Banki analüütik Timothy Ash.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles