Kiirlaenufirmad on muutunud kasumlikuks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kiir- ja väikelaenude turul tegutseb või soovib tegutsema hakata veidi enam kui tosinkond ettevõtet, aga täpset ülevaadet nende kohta ei ole. Viimastel aastatel ilmub turule üha uusi ja uusi tegijaid – ainuüksi 2012. aastal alustas tegevust vähemalt viis kiirlaenukontorit, eelmise aasta suvel lisandus veel üks.

Kui tegevuse algaastatel on vaja kapitali, siis pärast seda, kui äri on käima saadud, on ettevõtted muutunud üsna kasumlikuks. Suuremate kiirlaenukontorite puhaskasumi marginaal ehk see, kui suur osa teenustasudest ja muust tulust muutub puhaskasumiks, ulatub kuni 50 protsendini.

Omanikutulu on välja võtnud see-eest kahe teise suurema kiirlaenufirma SMS Laenu ja Placet Groupi omanikud.

Aasta hiljem alustanud SMS Laenu omanikud Aaro Sosaar (60 protsenti) ja Aivar Riimets (40 protsenti) oleksid võinud eelmisel aastal dividendidena välja võtta 2,17 miljonit eurot. 2012. aastal nad omanikutulu ettevõttest välja ei viinud; kas nad tegid seda eelmisel aastal, selgub 2013. aasta majandusaruandest.

Kolme kaubamärgi all tegutseva Placet Groupi omanikud Sergei Astafjev ja Aleksandr Kostin võtsid 2011. aastal välja 230 463 ning tunamullu 454 700 eurot, millega platseerusid Äripäeva värskes dividendide edetabelis 222. kohale.

Eelmisel aastal oleks ettevõtte omanikud võinud dividendidena välja võtta kaks miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles