Uuring: Eesti ettevõtjad on Baltikumis kõige optimistlikumad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide lipud.
Balti riikide lipud. Foto: Peeter Langovits

SEB esitles täna esimese Balti riikide väikeste ja keskmiste ettevõtete seas läbi viidud küsitluse tulemusi, millest selgub, et Eesti ettevõtjad on tuleva aasta suhtes neist kõige optimistlikumad.

Käibe kasvu ootab suisa 92 protsenti vastanud Eesti ettevõtjatest, kusjuures veerand neist ootab suisa üle 25 protsendilist käibekasvu. Lätis ennustavad käibekasvu 87 ja Leedus 88 protsenti vastanutest, üle 15 protsendilist kasvu ootavad vastavalt 13 ja 19 protsenti vastanutest.

Võrreldes eelmise aastaga suurenes kõigis kolmes riigis nende vastanute arv, kes fokusseerivad pigem siseturule – Eestis 69, Lätis 74 ja Leedus 69 protsenti vastanutest.

Enim plaanivad uut tööjõudu värvata Eesti (27%) ja Leedu (22%) ettevõtjad, vähem Läti (14%) ettevõtjad.

SEB hinnangul on üks suurimaid murekohti vähene valmidus investeerida innovatsiooni. Toodete innovatsiooni plaanib investeerida Eestis 27, Lätis ja Leedus 27 protsenti vastanud ettevõtjatest. Ärimudeli innovatsiooni plaanivad vaid vastavalt 4, 3 ja 2 protsenti vastanutest. Töötajatesse tahavad investeerida aga 16 protsenti Eesti, 8 protsenti Läti ja 4 protsenti Leedu ettevõtjatest.

Ülekaalukalt kõige eeskujulikum on Eesti investeerimisplaanides – suisa 61 protsenti vastanud Eesti ettevõtjatest ütles, et plaanib investeerida. Lätis oli vastav näitaja 37 ja Leedus 34 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles