Euroopa kinnisvaraturud on jälle optimistlikud

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa kinnisvara pakkus mullu Euroopa kõrgeimat tootlust.
Iirimaa kinnisvara pakkus mullu Euroopa kõrgeimat tootlust. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa kinnisvaraäris domineerib tänavu kasvav kindlustunne tuleviku ees ja suurenev kasumlikkus. Piirkondlikult on atraktiivsuse edetabeli tipus Saksa suurlinnad München, Hamburg ja Berliin ning eelmise aastaga võrreldes on suurima hüppe teinud Iirimaa pealinn Dublin.

PwC ja Urban Land Institute’i avaldatud värske Euroopa kinnisvaraturu aastaülevaade näitab, et valdkonna professionaalid usuvad Euroopa ärikliima olulist paranemist alanud aastal ning samuti oma ettevõtte kasumlikkuse suurenemist. Optimismi pärsib seejuures pisut jätkuv ebakindlus Euroopa poliitilise stabiilsuse, laenuraha kättesaadavuse ning ka sobivate investeerimisobjektide osas. Viimast peavadki valdkonna professionaalid olulisimaks kinnisvaraturgu 2014. aastal mõjutavaks asjaoluks.

Olukorras, kus pankade laenuraha kinnisvaraprojektidele jääb usutavasti veel aastateks kalliks ja halvasti kättesaadavaks, hinnatakse investeerimis-sihtkohtadena korras majandusega riikide arenevaid suurlinnu. Kõrgeima atraktiivsusega on juba teist aastat järjest Saksamaa madalaima tööpuuduse ja elanike suurima ostujõuga München. Teisele kohale on mullusest teisest kümnest fööniksina tõusnud Dublin, millele omakorda järgnevad Hamburg, Berliin ja London.

28 linna hõlmavas edetabelis on esikümnes Skandinaavia linnadest Kopenhaagen ja Stockholm (vastavalt 8. ja 9.) Veel kaks aastat tagasi atraktiivse kinnisvaraturu esikolmikus olnud Istanbuli ja Varssavi leiab vastavalt 7. ja 11. kohalt, Moskva on 13., poliitilise ebastabiilsuse ja võimalike maksutõusude mõjuväljas oleva Prantsusmaa pealinn Pariis 14. ning Helsinki 15.

Kõige perspektiivitumaks hindavad eksperdid endiselt Lissaboni, Budapesti ning Ateena kinnisvaraturgu. Ettevaatlikud hinnangud on saanud ka Amsterdam, Rooma ning Brüssel. Seevastu Hispaania kinnisvaraturule voolab taas raha sisse ning investorite kindlustunne on hoolimata nähtavatest riskidest, nagu majanduslik ebakindlus, taas masueelsel tasemel, kuna mõistliku hinnaga investeerimisobjekte endiselt jätkub. Eriti atraktiivne on investoritele Hispaania turismiga seotud kinnisvara: hotellid, kaubanduspinnad ja vaba aja objektid.

Potentsiaalselt atraktiivseteks nišisektoriteks kõikjal Euroopas on kinnisvarainvestorite hinnangul näiteks tudengimajutuse ja -ühiselamute valdkond, andmepargid ja tervishoiusektor. Pigem ettevaatlikud ollakse ärilinnakute, kesklinna büroopindade ja ostukeskuste puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles