Raasuke: kui LHVsse jõudsin, oli pank juba kasumis

Aivar Reinap
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV Panga juhatuse esimees Erki Kilu (vasakul) ja LHV Groupi juhatuse liige Erkki Raasuke.
LHV Panga juhatuse esimees Erki Kilu (vasakul) ja LHV Groupi juhatuse liige Erkki Raasuke. Illustratsioon: Graafik; Silver Alt

Eesti omanikega LHV pank teenis mullu 2,3 miljonit eurot kasumit, LHV Groupi kogukasum ulatus samal ajal 4,3 miljoni euroni. Eesti pangandusturul ulatub LHV osakaal sõltuvalt tootest või teenusest ühe kuni kolme protsendini, kuid panga mahud on juba piisavad, et korralikku kasumit teenida.

«Kui mina LHVsse jõudsin, oli pank juba kasumis,» kommenteeris mullu LHVga liitunud endine Swedbank Eesti juht Erkki Raasuke. «Mul on nüüd privileeg töötada ettevõttes, mis ei ole kahjumis ehk kuskilt eriti king ei pigista.»

LHV Groupi juhatuse liikmena töötava Raasukese sõnul analüüsis ta LHVd ka paar aastat tagasi ning siis oli pilt võrreldes praegusega hoopis teine. Mullu ulatus klientide hoiuste maht juba 356 miljoni euroni ja laenuportfell 206 miljoni euroni.

Võrreldes paari aasta taguse ajaga on hoiuste maht ligi kahekordistunud ja laenuportfell kolmekordistunud. 6,5 miljoni eurone kahjum on asendunud korraliku kasumiga. Arvestades, et LHVs töötab 180 inimest, on panga ärimaht piisav, et kasumit teenida.

«Viie aastaga oleme panga tulude struktuuri täielikult ümber pööranud ning praegu teenime 85 protsenti tuludest intressidelt, samas kui varem tuli enamik tuludest teenustasudest,» selgitas LHV Panga juhatuse esimees Erki Kilu.

LHV tugevuseks on varahaldus, mille hallatavate varade väärtus kasvas mullu poole võrra, 374 miljoni euroni ja varahalduse kasum ulatus 1,7 miljoni euroni. LHV pensionifondi klientide arv ulatub 120 000ni, mida on kaks korda rohkem kui näiteks LHV pangakliente ja näitab selgelt panga kasvupotentsiaali.

Samas takistab panga kasvu eraklientide hulgas inimeste konservatiivsus pangavahetusel ja pangaautomaatide puudus. «Oma pangaautomaatide võrku ei plaani me avada, vaid pigem liituksime teiste pankade automaadivõrgustikuga, kui selleks võimalus avaneks,» rääkis Kilu.

Raasuke prognoosib varahalduse mahu tõusu konkurentidest selgelt eristuva maine tõttu kolme aasta jooksul miljardi euroni. «Arvan, et see on meie selge pluss, et oleme siin kohal olemas ning meie varahaldurid on üle 20 aasta investeerinud ka oma raha ja omandanud sellega üliolulised õppetunnid,» lausus ta.

Kuigi LHV kasv on viimasel ajal olnud ülikiire, hoiab Raasuke pigem edasisel kiirel kasvul pidurit peal ja uisapäisa börsile lisaraha küsima ei torma.

«Kvaliteedi mõttes oleks kasulikum kasvada väiksema hooga, kuid juhitavalt,» märkis ta. «Meil on laud täis erinevaid laienemisideid Eestis, Lätis ja Leedus, kuid börsile me tõenäoliselt enne 2016. aastat ei plaani minna.»

Kui varem nägi LHV oma võimaliku koduturuna ka Soomet, kus ettevõttel on praegu ka esindus, siis Raasuke on selle tuleviku suhtes pessimistlikum. «Ma jätaks ikkagi Soome kõrvale, sest seal on hoopis teisel tasemel mäng,» rääkis Raasuke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles