Piirangud Eesti kilule mõjuvad Venemaale bumerangiefektina

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiluvõileivad.
Kiluvõileivad. Foto: Sille Annuk

Kilu on venelastele üks populaarsematest kaladest ning Eesti on selle kala peamine tarnija Venemaale, kuid sealse veterinaarameti piirangute tõttu võivad aga tarbijad jääda oma lemmiktoiduta ja kalatööstuste töölised tööta.

Vene Kalaliidu tegevdirektor Sergei Gudkov rääkis, et kuna praegu on kalanduse kõrghooaeg, siis seda kala, mille Vene firmad ostsid detsembris ja mis on ladudes, jätkub umbes veebruarini, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Gudkovi sõnul olid Eesti kalandusettevõtted aastaid põhilised kilutootjad Vene töötlusettevõtete jaoks ja nüüd peab ainuüksi sealse Kalaliidu liige Baltijski Bereg kilu puudumise tõttu lähiajal vallandama 70 töötajat. Gudkov peab oluliseks, et Eesti veterinaarid ise kontrolliksid kõik üle ning koostaksid objektiivse ja ammendava raporti.

Eesti veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel kinnitas, et Eesti kilu vastab kvaliteedinõuetele ja juba ülehomme saadab amet oma Vene kolleegidele mahuka raporti, kus selgitatakse nii Eesti riigi kui ka ettevõtete tasandil tehtavaid samme, et kõrvaldada kahe riigi vahelt eriarvamused, mis puudutavad eesti kilu vastamist nõuetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles