Eesti Energia: enamik Utah´ elanikest toetab põlevkivitööstuse arendamist

, Enefit American Oil tegevjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enefit American Oil tegevjuht Rikki Hrenko.
Enefit American Oil tegevjuht Rikki Hrenko. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Hiljutise arvamusuuringu kohaselt leiavad kaks kolmandikku Utah´ elanikest, et energiatootmine on kohaliku majanduse jaoks väga oluline ning 68 protsenti toetavad Utah´sse plaanitavaid põlevkiviprojekte, kirjutab Eesti Energia blogis Enefit American Oili tegevjuht Rikki Lauren Hrenko.

Uuring näitas, et Enefiti Utah´ projektiga kursis olevad vastajad on selle suhtes valdavalt pooldaval seisukohal. Pea kolm aastat tagasi ostis Eesti Energia Utah´ osariigis Uintah´ maakonnas põlevkivivarud ja alustas sealse põlevkivitööstuse väljaarendamist. Seni on suurem osa meie ajast kulunud Utah´ põlevkivi omaduste uurimisele, keskkonnalubade taotlemisele, tehnoloogia- ja projektiuuringutele ning väga olulisel kohal meie töös on oma tegevuse, eesmärkide ja põlevkiviga seonduva selgitamine kohalikule kogukonnale ja erinevate huvigruppide esindajatele.

Projekti käivitamisest alates on Enefiti Utah´ töötajad olnud kohaliku kogukonnaga tihedas kontaktis, kohtume regulaarselt, tutvustame ja selgitame oma eesmärke, vastame küsimustele ja kuulame nende arvamusi. Saame sageli kokku omavalitsuste, ettevõtete ja kodanikeühendustega, korraldame koolitusprogramme Utah' koolides ja ülikoolides. Oleme pidanud arutelusid erinevate keskkonnaühendustega, andnud intervjuusid ja teinud nii USA kui ka Eesti ajakirjanikele ekskursioone meie põlevkiviväljadele. Meie eesmärk on olla avatud ning suhtleme nii üksikisikute kui rühmitustega, kes on huvitatud projekti teemal tulemusliku dialoogi pidamisest.

Kohaliku kogukonna tugev toetus

Hiljuti 815 Utah´ elaniku seas läbiviidud uuring tõestas, et meie töö kannab vilja. Üle poolte Utah´ elanikest (55%) on teadlikud Uintah Basinisse plaanitavatest põlevkiviprojektidest. Uintah Basini maakonnas on teadlikkus kõrgemgi, 84 protsenti vastanutest on põlevkiviarendustega kursis.

Märkimist väärib tugev kohalik toetus Enefiti projektile – 84 protsenti Uintah Basini maakonna elanikest toetaksid Enefiti projekti. Utah´ osariigi ulatuses toetab meie projekti 59 protsenti küsitletutest. Põlevkiviprojektide toetamise põhjustena nimetati peamiselt energiasõltumatuse saavutamist, uute töökohtade loomist ning muid majanduslikke kasusid. Uuringu viis läbi uuringufirma Lighthouse Research and Development.

Samas ei ole ka üllatav, et sarnaselt pea kõikidele maailma tööstusprojektidele, on ka neid, kes Enefiti projekti ei poolda. Mõned neist ei erista meie tehnoloogiat vastuolusid tekitanud hüdraulilisest purustamisest ehk frakkimiset, millega ammutatakse maa-alustest kivimikihtidest kildagaasi- ja õli. Teised muretsevad võimaliku mõju pärast keskkonnale.

Oleme sel teemal avatud aruteludele kui protsessi loomulikule osale, kuna nii saame inimeste muresid juba projekti varases plaanimises arvesse võtta. Näiteks teame, et Utah’ põuases kliimas on väga oluline tagada minimaalne veekasutus ja kavandasime seetõttu ka oma projekti võimalikult väikese veetarbega, samuti võetakse võimalikult palju vett taaskasutusse. Teeme koostööd ka kohalike ja riiklike asutustega, et välja töötada kava kahe ainulaadse taimeliigi kaitseks, mis kasvavad mõnel osal maatükist.

Vastutustundlik arendus

Nii nagu Eesti Energia tegevused Eestis vastavad Euroopa Liidu keskkonnanõutele, on kõik Enefiti tegevused Ameerika Ühendriikides kooskõlas USA keskkonnamäärustega . Esimesteks sammudeks olid laiaulatuslike mitmeaastaste keskkonna-alaste baasandmete kogumise uuringute algatamine. Dokumenteerida tuli praegune õhu ja vee kvaliteet, maatükil elutsevad taimed ja loomad ning kultuurilised ja paleontoloogilised väärtused.

Oma uuringute käigus oleme avastanud mitme miljoni aasta vanuseid loomade, taimede ja putukate kivistisi. Kõik leiud oleme andnud üle Utah' loodusloomuuseumile, et soovijad saaksid piirkonna ajalooga tutvuda. 2013. aastal algatasime ka keskkonnamõju hindamise, mis on vajalik projektialale tulevate kommunikatsioonide nagu elektriliinide, vee- ja maagaasiühenduste ehitamiseks. Kuigi arendus asub täielikult Eesti Energiale kuuluval maatükil, läheb infrastruktuur üle föderaalmaa ja selleks on vaja keskkonnaanalüüsi ning kooskõlastamist mitme riikliku ja föderaalse ametiasutusega.

Eesti Energia ehk Enefit on vastutustundliku suhtumisega nii ühel kui teisel pool maakera. Me tunneme põlevkivitööstuse erinevaid külgi ja oskame nendega hästi toime tulla. Oskame ka selle maailmas järest suuremat tuntust koguva tahke kütuse keskkonnamõjusid järjest tõhusamalt ohjata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles