Üle-eestilise ühtse piletisüsteemi kasutuselevõtt maksaks miljoneid

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna ühissõidukite elektrooniline piletisüsteem.
Tallinna ühissõidukite elektrooniline piletisüsteem. Foto: Toomas Huik

Ühistranspordiga ühest Eesti otsast teise sõitjate jaoks oleks väga mugav lahendus ühine piletisüsteem, mille puhul piisaks kogu reisi tegemiseks ühest piletist, kuid analüüside kohaselt läheks see riigi jaoks liiga kalliks ja koormavaks.

Üksnes busside jaoks uute piletimüügiaparaatide soetamine maksaks majandusministeeriumi hinnangul umbes 2,4 miljonit eurot, kirjutab ERR Uudised.

Majandusministeeriumi transpordi arengu ja investeeringute osakonna juhataja Toomas Haidak ütles ERRi uudisteportaalile, et ministeerium on ühtse piletisüsteemi rakendamist analüüsinud ning kahtlemata oleks selline süsteem ühistranspordikasutajatele mugav ning ei saa välistada selle realiseerumist tulevikus, aga esimeses järjekorras soovib ministeerium aga keskenduda sellele, et suuremate linnade ümbruses oleks rakendatud ühtsed piletisüsteemid.

Haidaku sõnul näitavad analüüsid, et sõitja jaoks läheks komplekspileti ostmine küll tõenäoliselt odavam ja mugavam kui mitme pileti eraldi ostmine, kuid vähemalt praegu ei oleks sellise süsteemi rakendamine põhjendatud.

«Arvestades erinevate lahenduste arendamiseks vajaminevate investeeringute mahtu, süsteemi käigushoidmisega kaasnevat jooksvat kulu, halduskoormust ning teiselt poolt erinevate liikumiste iseloomu ja erinevatest lahendustest kasusaajate hulka, ei ole üleriigilise komplekspileti lahendus samavõrd prioriteetne kui regionaalsete piletisüsteemide ühildamine,» tõdes Haidak.

Tallinna Tehnikaülikooli transpordiplaneerimise professor Dago Antov ütles sel nädalal intervjuus Postimehele, et Eestis võiks kehtida ühtne ühistranspordi piletisüsteem, mis võimaldaks ühe piletiga sõita terves riigis. Tema kinnitusel on sellise süsteemi loomiseks vajalik tehniline võimekus Eestis olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles