Ametiühingud taotlevad töötingimuste parandamist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harri Taliga.
Harri Taliga. Foto: Peeter Langovits

Ametiühingute keskliit keskendub tänasel kohtumisel valitsuse ning tööandjate esindajatega sammudele, mis tagaksid töötajatele pika ja tervisliku tööelu ning motiveeriksid tööandjaid parandama töötingimusi.


Ametiühingute keskliidu esimehe Harri Taliga sõnul ei saa vanaduspensione reformida, kehtestamata meetmeid, mis tagaksid töötajate võime püsida tervist kahjustamata tööhõives.

«Eelkõige tuleb tööandjatel maksusoodustuste või muude hüvedega tekitada huvi muuta töötingimused tervislikumaks. On aeg seadustada tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustus, mis tagaks väärilise sissetuleku tööl tervise kaotanud inimestele,» loetles ametiühingujuht vajalikke meetmeid.

Teiseks peab riik Taliga hinnangul looma võimalused eakate töötajate ümberõppeks, kui töötaja tervis või vanus ei luba jätkata töötamist oma senisel erialal. Samas ei tohi ametiühingujuhi sõnul jätta tervistkahjustavatel ametikohtadel töötavaid inimesi reformi tulemusel ilma senise tööga omandatud pensioniõigustest.

Töötajad, kelle tööelu on seotud tervistkahjustavate valdkondadega, on oma valikuid tehes arvesse võtnud täna kehtivaid tingimusi. Seetõttu on neil ka õigustatud ootus saada neid hüvesid, mis neile siiani tagatud olid.

Lahendusena näevad ametiühingud üleminekuaega, mille jooksul viiakse järk-järgult ellu vajalikud seadusemuudatused töötajate sotsiaalse turvalisuse tagamiseks ning vähendatakse kõnealuste valdkondade töötajatele rakendatavaid eritingimusi.

Ametiühingute keskliit rõhutab vajadust lähtuda sotsiaalkindlustuse süsteemi kujundamisel sotsiaaldialoogi põhimõtetest ning soovib viia muudatused ellu tihedas koostöös töötajate ning tööandjate esindusorganisatsioonidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles