Leedus diagnoositi metssigadel ülinakkav sigade Aafrika katk

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et vältida haiguse leviku riski Eestisse, tuletab Veterinaar- ja Toiduamet loomapidajatele ja elusloomade vedajatele meelde, et bioohutusmeetmed oleksid rangelt täidetud.
Et vältida haiguse leviku riski Eestisse, tuletab Veterinaar- ja Toiduamet loomapidajatele ja elusloomade vedajatele meelde, et bioohutusmeetmed oleksid rangelt täidetud. Foto: SCANPIX

24. jaanuaril diagnoositi Leedus metssigadel sigade Aafrika katk, mille suremus võib küündida saja protsendini. Diagnoosi tõttu on Eestis kehtestatud täiendavad loomatauditõrje meetmed.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav sigade haigus, mille kulg võib olla üliäge ning mida iseloomustab kõrge palavik, täielik isutus, verevalumid nahal ja siseorganites ning surm 7-10 päeva jooksul pärast haigustunnuste ilmnemist.

Haigus on diagnoositud Alytuse maakonnas Valgevene piiri läheduses ning on kiire levikuga ja tekitab suurt majanduslikku kahju. Kõik haiged ja haiguskahtlusega seakarjad hävitatakse.

Et vältida haiguse leviku riski Eestisse, tuletab Veterinaar- ja Toiduamet loomapidajatele ja elusloomade vedajatele meelde, et bioohutusmeetmed oleksid rangelt täidetud.

Täiendava loomatauditõrje meetmena on Veterinaar- ja Toiduamet kehtestanud bioohutusmeetmed vähendamaks haiguse leviku riski Leedust Eestisse: loomafarmi territooriumile võib Leedust saabunud elusloomade vedamiseks ettenähtud transpordivahend siseneda alles peale 48 tunnist ooteaega alates Eesti piiri ületamisest ning peale transpordivahendi täiendavat desinfitseerimist Eestis. Nende meetmete täitmine peab olema dokumentaalselt tõestatud.

Loomasööda sissevedu Leedu Vabariigi Alytuse maakonnast on samuti keelatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles