Viis tähtsat megatrendi, mis mõjutavad tippjuhtide strateegiaid juba lähiajal

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahvelarvuti iPad.
Tahvelarvuti iPad. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

PwC värske tippjuhtide uuring toob välja viis kõige tähtsamat megatrendi, millest ei saa mööda vaadata ükski maailma tippjuht.

Kuigi need trendid võivad Eesti juhtidele kauged tunduda, ütles PwC Eesti partner Ago Vilu, et nad puudutavad läbi maailma majanduse ka Eesti ettevõtteid. «Oluline on siinjuures tabada nö õiget hetke ning mõelda juba varakult, kuidas neid muutusi panna enda kasuks tööle,» ütles ta.

Kõnealused megatrendid on:

Tehnoloogia ülikiire areng. Kui juba praegu on maailmas nutiseadmeid paar korda rohkem kui elanikke, siis võrku ühendatud arvutite ja nutiseadmete osas nähakse ette plahvatuslikku kasvu – nende arv seitsmekordistub järgneva kuue aasta jooksul.

Demograafilised muutused. Rahvastik ei vanane mitte ainult Eestis, vaid see on globaalne probleem. Kui aastal 2000 oli üle 60-aastaste inimeste osakaal maailma rahvastikus 10 protsenti, siis 2050ndal aastal moodustavad nad juba viiendiku Maa elanikkonnast.

Majandusvõim nihkub arengumaadesse. Prognooside järgi ületab aastal 2050 E7 (arenguriikide) majandus kahekordselt arenenud riikide majandusi.

Inimesed kolivad linnadesse. See trend üha jätkub ning aastal 2050 elab 72 protsenti maailma rahvastikust linnades.

Loodusressursside nappus ja kliimamuutused. Aastal 2030 elab Maal 8,3 miljardit inimest, kes vajavad praegusest poole rohkem energiat, 40 protsenti rohkem vett ja 35 protsenti enam toitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles