Hollywood saab osa Hiina sudust

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudu Šhangais.
Sudu Šhangais. Foto: ALY SONG/REUTERS

Saaste riigipiiridest ei hooli ning miski ei takista Hiina sudu üle Vaikse ookeani hiilimast ning Los Angelest kimbutamast.

Vastavalt USA teadusajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uuringule, mille taga on eksperdid Hiinast, Suurbritanniast ja USAst, lisavad Hiina tehaste heitgaasid Los Angelesele ühe ebatervisliku õhuga päeva aastas.

«Me oleme viinud välismaale oma tootmise ja suure osa saastest,» ütleb uuringu kaasautor ja California ülikooli teadlane Steve Davis. «Aga osa sellest tuleb meid Vaikse ookeani tagant kummitama.»

Hiina vabrikutest pärineb lausa neljandik USA lääneosa saastavast sulfaadist. Davis rõhutab samas, et Hiina eksporditööstust täispööretel hoidvat nõudlust tekitavad ka ameeriklased ise.

Hiina suduga ei pea loomulikult maadlema üksnes USA. Nii Jaapanisse kui Lõuna-Koreasse toovad läänetuuled tihti Hiinast pärit paha õhku. Korea meedia on mürgistele pilvedele isegi hüüdnime andnud: õhurünnakud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles