Putin tõrjus rubla devalveerimise kuuldusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin 2014. aasta taliolümpialinna Sotši suusaradadel.
Vladimir Putin 2014. aasta taliolümpialinna Sotši suusaradadel. Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin lükkas kolmapäeval ümber spekulatsioone, nagu kavatseks keskpank peatselt devalveerida rublat, mille kurss on viie aasta madalaim.

Putin ütles pärast kohtumist keskpanga juhi Elvira Nabiullinaga, et valitsus pooldab rubla suuremat paindlikkust, mis aitaks loidu majandust ergutada.

Keskpank oli kuu algul teatanud, et loobub igapäevasest sekkumisest valuutaturul ja liigub rubla vahetuskursi vabaks muutmisele järgmise aasta algul.

Vene rubla kurss dollarist ja eurost koosneva valuutakorvi suhtes on sel nädalal langenud viie aasta madalaimaks. Dollar võrdus 33,89 rublaga ja euro 45,99 rublaga.

Kui seni on keskpank aidanud rubla kurssi hoida sekkumisega, kulutades päevas selleks kuni 60 miljonit dollarit, siis nüüd on keskpank sekkumisest loobunud ja see on soodustanud rubla nõrgenemist. Analüütikute hinnangul on keskpank astunud selle sammu põhjusel, et rubla kursi kaitsmine läheb kalliks, kui majanduskeskkond on nõrk.

Rubla nõrkusele on kaasa aidanud kapitali väljavool. Eelmisel aastal lahkus Venemaalt investeerimiskapitali 62,7 miljardit dollarit, mis moodustas 3 protsenti sisemajanduse koguproduktist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles