RIA juht: Euroopa peaks hülgama USA krüpteerimissüsteemi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi infosüsteemide ameti praegune juht Jaan Priisalu.
Riigi infosüsteemide ameti praegune juht Jaan Priisalu. Foto: Mihkel Maripuu

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) juht Jaan Priisalu kutsus Prantsusmaal Lille´is toimuva rahvusvahelise küberturvalisuse foorumi paneeldiskussioonis Euroopat USA krüpteerimissüsteemi hülgama ning oma formaati looma, kirjutab ITProPortal.

Üleskutse tegi Priisalu diskussioonis küberturbetarkvara tootja RSA nn «tagaukseskandaali» kommenteerides. Nimelt kirjutas Reuters möödunud detsembris, et NSA andis küberturbefirmale väidetavalt 10 miljonit dollarit, selleks, et see lisaks oma krüpteerimissüsteemile võimaluse USA julgeolekuagentuuril sellest mööda hiilida.

«Ma ei taha enam USA standardit kasutada. Arendame parem uue, Euroopa krüpteerimisvormi,» ütles RIA peadirektor.

Samuti rõhutas Priisalu oma sõnavõtus riigi toimimiseks vajalike kriitiliste teenuste sõltuvust infotehnoloogiast, mis võib tema sõnul tulevikus probleemiks saada.

«Kui tekkima peaks mingi suurem IT-tõrge, siis kuni 30 protsenti kriitilistest teenustest ei tööta üldse,» väitis ta.

«Kui ühiskond hakkab sõltuma sinu teenustest, tuleb selle eest ka vastavat hinda maksta. Ja selleks hinnaks on oma IT-võrkude korralik turvamine,» kutsus Priisalu valitsusi üles IT-lahenduste turvamisse investeerimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles