Selle aasta märksõnad on madal inflatsioon ja kiire palgakasv

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: SCANPIX

Kui seni on inimesed kaevanud, et hinnad tõusevad kiiresti ja palgad aeglaselt, siis selleks aastaks prognoosivad ökonomistid meile kiiret palgatõusu ja hinnatõusu aeglustumist.

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina ütles, et meie keskmine palk kasvab Eurroopa  keskmisest kiiremini ja läheneb küll väga aeglaselt kuid siiski läheneb Euroopa Liidu keskmisele. Palgatõusu põhjusteks on tööjõupuudus (ettevõtted kurdavad jätkuvalt sobiva tööjõu puuduse osas) ja tööpuuduse alanemine. «Miinimumpalga tõusu mõju on väiksem, aga see mõjutab peamiselt väikesi, alla 50 töötajaga ettevõtteid,» ütles Mertsina täna Swedbanki majandusprognoosi tutvustades. Swedbank prognoosib selle aasta palgakasvuks 7,1 protsenti (reaalkasvuks 4,4 protsentu) ning järgmiseks aastaks 7,5 (reaalkasvuks samuti 4,4) protsenti.

Kiire palgatõus oleks iseenesest hea, kui see käiks koos tootlikkuse tõusuga, aga kahjuks see nii ei ole.

«Palgakasv on ületanud tootlikkust alates 2011. aastast,» sõnas Mertsina.

Nii Mertsina kui ka teised analüütikud prognoosivad selleks aastaks inflatsiooni aeglustumist. Eelmisel aastal oli inflatsiooni peamiseks mootoriks elektri hinna tõus, mis andis kogu tarbijahinnaindeksist enam kui ühe protsendipunkti. Sel aastal elektri hinnatõusu mõju kaob ning naftasaaduste hinnad ilmselt langevad, sest toornafta pakkumine mitmel pool maailmas (USA, Iraan ja Liibüa) kasvab. Alanema peaksid sel aastal ka toiduainete hinnad, kuid samal ajal võivad importkaupade hindu tõsta euro nõrgenemine, mida ennustavad analüütikud samuti. Lisaks avaldavad hindadele survet palkade kiire kasv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles