Iiri võlakirjad tegid rootsiliku ralli

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa võlakirjad rallivad.
Iirimaa võlakirjad rallivad. Foto: AFP/SCANPIX

Iiri valitsuse laenukulud langesid eile järsult: pärast Moody’se reitingukergitust elavnes investorite huvi hoogsalt ning 5-aastaste riigivõlakirjade tootlused olid isegi Rootsi omadest madalamad.

10-aastaste Iiri riigivõlakirjade tootlused, mis liiguvad hindadega pöördvõrdeliselt, kukkusid reedega võrreldes 20 baaspunkti jagu ja maandusid eile pelga 3,25 protsendi peale – parim näitaja alates aastast 2006.

Viieaastase tähtajaga võlakirjade tootlused tulid alla 13 baaspunkti jagu, jätkab Financial Times. Tulemust (1,65 protsenti) on huvitav võrrelda Suurbritannia 1,71 protsendiga.

Teatud hetkel olid 5-aastaste Iiri võlakirjade tootlused väiksemad kui Rootsi ja USA analoogilistel väärtpaberitel. 

Kõige selle taga oli Moody’se reede hilisõhtune ootamatu otsus anda Iirimaale tagasi nn «investeerimisjärgu reiting» – paljudel investeerimisfondidel on peal piirang mitte osta võlakirju, millel nimetatud staatus puudub.

Käesolevaga on Iirimaal investeerimisjärk tervelt reitinguagentuuride suurelt kolmikult.

Eurokriisi haripunktis kõrgusid Iiri 10-aastaste võlakirjade tootlused ülalpool 14 protsendi taset.

«Iirimaa on end ülejäänud [euro]perifeeriast lahti rebimas,» ütles Citigroupi võlakirjastrateeg Peter Goves.

«Iirimaa on selleks aastaks juba ette rahastatud ning on tõestanud tahet ja pühendumust reformide vallas. Nüüd ongi loogiline, et nad liiguvad euroala nn pehme tuumiku ehk Prantsusmaa ja Belgia suunas. Senine liikumine on olnud muljetavaldav,» lisas strateeg.

Moody’s selgitas, et tõstis Iirimaa reitingu Ba1 juurest Baa3 peale (positiivse väljavaatega), kuna sealsed hiljutised arengud «osutavad jätkusuutliku pikaajalise [majandus]kasvu üha suuremale tõenäosusele».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles