Ministeerium: maailmamajanduse kosumine võtab veel aega

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autosid on hakatud taas rohkem sisse tooma.
Autosid on hakatud taas rohkem sisse tooma. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teatel püsisid nii eksport kui ka import märtsis tugeval kasvujoonel, kuid veebruariga võrreldes kasvutempo aeglustus ja kuises võrdluses jäi ekspordimaht peaaegu samaks, mis kokkuvõttes näitab, et maailmamajandus on hakanud kosuma, kuid paranemine võtab veel aega.


Impordi aastane kasvutempo kiirenes veebruaris oluliselt ja ulatus 27 protsendini. Impordihinnad on tõusnud ekspordihindadest märgatavalt kiiremini ja impordi reaalkasv oli 17 protsenti. Veebruariga võrreldes suurenes import koguni 30 protsenti. Sellise jõulise kasvu taga olid osaliselt ühekordne suuremahuline kaitseväe tehing ja ühe parvlaeva sisseost.

Impordi ennakkasvu tulemusena ekspordi ees muutus kaubavahetuse bilanss märtsis taas 2,8 miljardi krooniga negatiivseks. Defitsiit oli eelmise aasta sama perioodiga võrreldes ligi kaks korda suurem.

I kvartali kokkuvõttes kasvas eksport aastaga jooksevhindades 17 ja import 12 protsenti. Kaubavahetuse puudujääk oli I kvartalis 3,1 miljardit krooni, jäädes aastatagusest perioodist 22 protsendi võrra madalamaks ning jäi 2008. aasta sama kvartali näitajale enam kui kolm korda alla.

Märtsis kasvas aastataguse perioodiga võrreldes jõudsalt enamiku olulisemate kaubagruppide eksport, vaid masinate ja seadmete väljaveo kasv jäi väikeseks. Puitu ja puittooteid ning metalle ja metalltooteid eksporditi aastaga ligikaudu veerandi võrra rohkem, mineraalsete toodete väljavedu suurenes 16 protsenti võrra.

Veebruariga võrreldes oli masinate ja seadmete eksport samuti tugeva kasvuga (21 protsenti). Ka enamiku teiste kaubagruppide eksport kasvas aastaga märkimisväärselt, kuid osaliselt oli selle taga veel eelmise aasta madal võrdlusbaas.

Transpordivahendite import kasvas märtsis aastases võrdluses üle kahe korra. Peale eelpoolmainitud meretranspordivahendi sisseostu näitas tugevat kasvu ka autode sissevedu. Võrdselt 30 protsenti suurenes aastaga mineraalsete kütuste ning plast- ja kummitoodete import. Masinaid ja seadmeid osteti sisse 14 protsenti enam kui aasta tagasi. Vaid ehitusmaterjalide sissevedu jäi aastatagusest perioodist kümnendiku võrra madalamaks.

Aprillis võib prognooside kohaselt taas oodata kaubavahetuse arengus positiivseid muutusi. Kõigi meie olulisemate kaubanduspartnerite majandususaldusindeks tõusis aprillis, ulatudes Soomes, Rootsis, Saksamaal ja Taanis üle ajaloolise keskmise. Aprillis oli konjunktuuriinstituudi poolt küsitletud tööstusettevõtete kindlustunde indikaator samuti märgatavalt paranenud, muutudes taas positiivseks (+3 punkti), aasta tagasi oli vastav näitaja -28.

40 protsenti tööstusettevõtetest prognoosis aprillis eksporttellimuste suurenemist järgneval kolmel kuul ja pooltel jäävad tellimused tavapärasele tasemele, mis tõstis tellimuste saldo taas tugevalt positiivseks (+31 punkti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles