Uuring: mootorikütuste kvaliteet Eestis on paranenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankimine. Foto on illustreeriv.
Tankimine. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Möödunud aasta jooksul tehtud analüüside põhjal saab öelda, et mootorikütuste kvaliteet on Eestis paranenud, teatas keskkonnaministeerium Eesti Keskkonnauuringute Keskus OÜ kvaliteediseirele toetudes.

Eelmisel aastal kontrolliti üle Eesti 246 tanklat ning võeti 560 mootorikütuseproovi (350 mootoribensiini ja 210 diislikütuse proovi). Proovid võeti vastavalt seirestandardile ja neid kontrolliti mootorikütuste standardite kohaselt.

560 analüüsitud kütuseproovist tuvastati 10 proovi, mis osutusid keskkonnanõuetele mittevastavaks. Peamine põhjus oli lubatust kõrgem aururõhk, mis iseloomustab kütuse aurustumisomadusi. Mida kõrgem on aururõhk, seda kergemini kütus lendub. Kõrge aururõhu tõttu tekib rohkem bensiiniaure, mis võivad omakorda tekitada probleeme mootorite küttesüsteemides.

Kui 2010. aastal oli 4,7 protsenti kütuseproovidest keskkonnanõuetele mittevastavad, siis järgnevatel aastatel on nende osakaal pidevalt vähenenud - 2011 oli selleks 2,7 protsenti, 2012 2,3 protsenti ning mullu juba 1,8 protsenti.

Keskkonnaministeeriumi tellimusel teostab mootorikütuste kvaliteediseiret Eesti Keskkonnauuringute Keskus OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles