Ministeerium LNG terminali vaidlusest: oluline on teha koostööd

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: Andres Haabu / Postimees

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi sõnul on Eesti eesmärk suunata konkureerivate projektide arendajad tihedamale koostööle, sest nii on kõige tõenäolisem LNG terminali vaidluses kompromissi leidmine.

«Mõlemad riigid on praegu selgelt huvitatud LNG-le ligipääsu saamisest ja ministeerium on valmis kaaluma lahendust, et ühe projektiga (näiteks ühendettevõtte poolt) luuakse LNG hoiustamise ja gaasistamise võimalused nii Eestisse kõiki Baltimaid teenindama kui Soome,» kommenteeris majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Rasmus Ruuda.

Ruuda sõnul kahte kohta LNG vastuvõtmise tehnilise võimekuse rajamine maandaks palju paremini nii tehnilise varustuskindluse kui operaatori sõltumatuse riski, võrreldes ühe suure regionaalse terminali rajamisega. 

«Balticconnector jääb vaieldamatult tähtsaks projektiks regionaalse gaasituru liberaliseerimise, kuid merealune toru Balticconnector on mõeldud gaasilisel kujul maagaasi transportimiseks ja veeldatud kujul gaasi (LNG) transport riikide vahel on võimalik ka oluliselt odavamalt laevaga, » lisas ta.

Investeering Balticconnectori veealuse osa rajamiseks on ministeeriumi hinnangul 4-5 korda suurem sobiva laeva maksumusest. «Balticconnectori ehitus tuleks paratamatult kinni maksta gaas tarbijatel põhivõrgu tariifi kaudu, samas kui laev võiks kommertstegevusega ennast ise ära majandada, » märkis Ruuda.

Ministeeriumi hinnangul annaks laeva soetamine regionaalse LNG projekti raames võimaluse tugevaks sünergia kõigi piirkonna LNG terminalidega. 

«Seega ei eelda kogu regioonile LNG kättesaadavaks muutmine ja varustuskindluse tagamine Balticconnectorit, kuid gaasituru liberaliseerimiseks pärast tarneahelate mitmekesistamist on see tarvilik, » kommenteeris Ruuda.

Tänane Kauppalehti kirjutas, et Eesti ja Soome ametnikud kohtuvad järgmisel nädalal Euroopa Komsijoni esindajatega uurimaks, kas Soome lahel on ruumi kahe vedeldatud maagaasi (LNG) terminali jaoks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles