Esinduslik uuring: nadi palga pärast eestimaalased tööst ei loobu

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott. Foto on illustratiivne.
Rahakott. Foto on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

CV Keskuse uuringust selgus, et eestimaalased naljalt viletsa palga, kehvade töötingimuste või arenguvõimaluste pärast töölt ei lahku. Suurim töölt lahkumise põhjus oli hoopis see, et töökoht kaob või lõppeb tähtajaline leping, selgus uuringust, kus oli vaatluse all 100 000 töösuhte lõppemise põhjendused ajavahemikus 2004-2011.

Kuigi inimeste palkadega rahulolematus on üleüldine, siis vaid 5 protsenti eestlastest lahkub palga pärast, olgu põhjuseks siis liiga madal palk või ebasobiv palgasüsteem. Sellest ei tohiks aga teha järeldust, et 95 protsenti töötajatest on palgaga rahul. Pigem võime siit välja lugeda, et väga suur osa eestlastest kardab endale sobivamat töökohta otsida. Seda, et eestlane ise kergekäeliselt töökohta vahetada ei soovi, näitab ka fakt, et enam kui 40 protsendil töötajatest lõppes töösuhe tähtajalise lepinguga või töökoha kadumisega. Kindlasti mängib siin olulist osa ka möödunud majanduskriis, kuna töökoha kadumine tulenes suuresti koondamisest, ettevõtte tegevuse lõpetamisest või –reorganiseerimisest.

Kõigest 13 protsendil töötajatest tulenes töölepingu lõppemine sellest, et nad ei olnud rahul tööks loodud tingimustega või ei näinud ettevõttes endale sobivat tulevikku. Sellest 5 protsenti on otseselt seotud palgaküsimusega. Olgu selleks siis liiga madal töötasu või töötajale ebasobiv palgasüsteem. 6 protsenti lõpetas töölepingu, kuna nad ei olnud rahul tööks loodud tingimustega nagu elukoha kaugus, halb töökeskkond, liiga ohtlik töö, ebapädev ülemus või midagi muud.  Kõigest 1 protsent inimestest lahkus ametipostilt, kuna ei näinud võimalusi arenguks ning karjääriredelil edasi liikumiseks.

Võrreldes meeste ning naiste töösuhte lõppemise põhjuste erinevusi on näha, et naised on märgatavalt rohkem avatud elukoha vahetusele. 8 protsendil naistest lõppes töösuhe elukoha vahetuse tõttu, sama tegur mängis rolli 5 protsendil meestest. Palga tõttu on aga töösuhte lõpetamisele avatud pigem mehed — kui 6 protsenti meestest lõpetas palgaga seotud põhjustel töösuhte, siis samal põhjusel tegi seda kõigest 4 protsenti naistest. Töösuhte lõpetamisel oli oluline osa nii meestel kui naistel võrdselt ka õpingute jätkamine või alustamine. Kooli tõttu lahkus töökohalt 9,24 protsenti töötajatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles