Eestis on keskmine elukindlustusmakse palju väiksem kui Lätis ja Leedus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui Eestis ulatub keskmine iga-aastane kogumiskindlustusmakse 281 euroni, siis Leedus säästetakse aastas 460 ja Lätis koguni 600 eurot, selgub kindlustusseltsi ERGO analüüsist.

Keskmiselt kulutatakse Leedus kindlustusteenustele kaks korda rohkem raha kui Eestis ja Lätis.

ERGO elukindlustuse juht Taivo Saar ütles, et nii suur erinevus sissemaksetes tuleneb eeskätt kolme riigi erinevast maksustamispõhimõttest: kui Lätis-Leedus kehtib kõigile vähemalt 5-aastastele kogumistüüpi lepingutele tulumaksusoodustus, siis Eestis seda ei ole.

«Eestis on mindud lausa vastupidist teed: kui tööandja tahab oma töötajatele elu- või pensionikogumislepingut sõlmida, siis maksustab riik teda täiendavalt erisoodustusmaksuga,» selgitas Saar. «Seetõttu on Eestis töötajatele elu- ja pensionikogumislepingute sõlmimine tööandja poolt pea olematu tendents, samas kui Lätis-Leedus on see tulumaksusoodustuse tõttu üsna levinud.»

Saar tõi ka esile, et kolme Balti riigi keskmisi kindlustusmakseid võrreldes on eriti suuri erinevusi märgata hariduskindlustuse puhul. «Hariduskindlustus võimaldab näiteks koguda lapsele raha tulevasteks õpinguteks. Omapärasel kombel on just siin vahed kolme riigi vahel kõige suuremad. Eestis on keskmine aastane makse 252 eurot, Lätis 363, aga Leedus lausa 600 eurot,» nentis Saar.

Kõige rohkem raha panustatakse Taivo Saare sõnul endale vanaduspäevadeks pensioni kogumisele. «Vabatahtliku kogumispensioni sissemaksed ulatuvad Eestis aastas keskmiselt 549 euroni ja Lätis 600 euroni. Leedus säästetakse tuleviku tarvis tervelt viiendiku võrra rohkem kui Eestis: 653 eurot,» ütles Saar.

Analüüsi aluseks on ERGO Baltikumi kliendibaas. ERGO-l on Balti riikides kokku 137 000 elu- ja pensionikindlustusklienti, kellest Eestis 12 000, Lätis 14 000 ja ülejäänud Leedus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles