Saksa parlament toetas euro kaitseks rajatud tohutu fondi loomist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja tema toetajad rõõmustasid parlamendi otsuse üle.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja tema toetajad rõõmustasid parlamendi otsuse üle. Foto: AFP/SCANPIX

Saksa parlamendi alamkoda ja ülemkoda kiitsid heaks 750 miljardi euro (11,7 triljoni krooni) suuruse stabiliseerimisfondi loomise, mille rahadega loodetakse ära hoida Kreeka võlakriisi levimine teistesse euromaadesse.

Bundestagis hääletas päästepaketi poolt 319 rahvaesindajat, vastu oli 17 parlamendisaadikut, hääletusel ei osalenud 195 opositsiooni kuuluvate roheliste ja sotsiaaldemokraatliku parlamendifraktsiooni saadikut. Hiljem andis sellele oma heakskiidu ka parlamendi ülemkoda, vahendas BBC.

«Tänane päev on Saksa parlamendile väga oluline... ja ma olen õnnelik, et meil õnnestus vastu võtta euro stabiliseerimiseks vajalik pakett,» kommenteeris Saksamaa liidukantsler Angela Merkel koos Suurbritannia peaministri David Cameroniga antud pressikonverentsil.

Möödunud nädalal nõustus päästepaketiga, millesse Saksamaa panustab kuni 148 miljardit eurot (2,3 triljonit krooni) ka Saksamaa valitsus, mis soovib kiiremas korras karmistada eurotsooni riigieelarvereegleid. Merkel on kutsunud Euroopat üles nõrgemate ja tugevamate liikmesriikide vahelist lõhet kiiresti vähendama.

Ka on Merkel rõhutanud otsuse tähtsust sellega, et euro häving oleks kogu Euroopa häving.

Päästepakett koosneb kolmest osast kogumahuga kuni 750 miljardit eurot. Sellest kokku kuni 440 miljardit eurot moodustab instrument, kust saavad laenata euroala riigid. Lisaks on kuni 60 miljardit eurot võimalik laenu taotleda euroalast väljaspool asuvatel riikidelt. IMF on lubanud samuti abipaketile oma õla alla panna, lubades omalt poolt kuni 250 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles