Omavalitsustele laekub tänavu tulumaksu 59 miljonit eurot rohkem

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulumaksu laekub mullusest enam.
Tulumaksu laekub mullusest enam. Foto: Margus Ansu

Tänavuseks füüsilise isiku tulumaksu laekumiseks on prognoositud 1,114 miljardit eurot, millest 783 miljonit saavad kohalikud omavalitsused ja 331 miljonit keskvalitsus.

Võrreldes 2013. aastaga laekub tulumaksu omavalitsustele 59,3 miljonit ja keskvalitsusele 24,1 miljonit eurot enam, teatas regionaalministri valitsemisala pressinõunik Heidi Ojamaa.

Regionaalministri Siim Kiisleri sõnul näitab üksikisiku tulumaksu laekumise kasv, et perede sissetulekute suurenemise korral suurenevad ka omavalitsuste rahalised võimalused.

«Omavalitsusjuhtidele on siin selge sõnum, et kui soovitakse oma eelarvet märkimisväärselt kasvatada, siis esmajärjekorras ei tuleks mitte kätt Toompea poole sirutada, vaid uurida kohalikelt ettevõtjatelt, kuidas linn või vald neile abiks saab olla,» ütles Kiisler.

Ta lisas, et omavalitsus peab aitama kaasa ettevõtluse arengule ja töökohtade tekkimisele. «Kui inimestel on tööd, siis laekuvad ka maksud ja suur osa sellest rahast jõuab omavalitsuste rahakotti,» lisas ta.

Kokku suureneb kohalike omavalitsuste tulubaas sel aastal 6,6 protsenti ning omavalitsuste kogutulud ulatuvad 1,481 miljardi euroni. Kasvu annab suurima panuse üksikisiku tulumaksu laekumine omavalitsuste eelarvetesse.

Kui enne majanduskriisi oli omavalitsuse eelarvetesse laekuva tulumaksu osakaal oluliselt väiksem, siis kriisi ajal tõusis see kuni 80 protsendini.

Viimastel aastatel ja prognoosi järgi ka järgnevatel jääb see osakaal samasse suurusjärku tänavusega ehk 70 protsenti või pisut enam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles