Uuring: IT asendab kolmandiku Soome praegustest töökohtadest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Jyrki Katainen.
Soome peaminister Jyrki Katainen. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Soome majandusuuringute instituudi ETLA täna avalikustatud uuringu järgi on kahekümne aasta pärast iga kolmas praegune töökoht Soomes asendatud uute IT-lahendustega, vahendab YLE.

IT-arengud ohustavad uuringu järgi kolmandikku praegustest töökohtadest, enim satuvad löögi alla vähest haridust nõudvad madalapalgalised ametid. Muutused toimuvad rohkem tööstus- kui teenindussektoris ning mõjutavad rohkem erasektorit kui avalikku sektorit.
Instituut rõhutab, et uuringut ei saa võtta väga dramaatiliselt, kuna vanade ametikohtade kadumisega või muundumisega ning tehnoloogiate uuenemisega tekivad ka uued ametid ja töökohad.

Ka Soome peaministrit Jyrki Katainenit ei pannud uuringu tulemused eriti muretsema. Katainen oli intervjuus Soome televisiooni hommikuprogrammile kindel selles, et infotehnoloogia arengud tekitavad inimestele kindlasti ka uusi võimalusi.

«Kui mõelda saja aasta tagusele Soomele, oleks olnud põhjust karta voorimeeste töökohtade pärast, kuna autod muutusid liikluspildis üha tavalisemaks. Iga kord, kui kaotad mingi asja, tõuseb järgmine asi pinnale,» ütles Katainen.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles