Eesti Kinnisvarafirmade Liit: kinnisvara plaanivad osta kõrgepalgalised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKFLi tegevdirektor Tõnis Rüütel.
EKFLi tegevdirektor Tõnis Rüütel. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti Kinnisvarafirmade Liidu (EKFL) poolt tellitud uuringust järeldub, et kõikidest kinnisvara soetada plaanivatest inimestest on pea pooled kõrgepalgalised ehk 4. palgakvartiili esindajad, teatab liit.

Värske uuringu kohaselt on lähema 2-3 aasta jooksul kinnisvara osta plaanivate inimeste hulk kasvanud 11 protsendile (septembris oli see kaheksa protsenti). Kinnisvara ostmist peab soodsaks tegevuseks 24 protsenti küsitletutest. Märkimisväärne on aga, et kõikidest ostu plaanivatest isikutest on 47 protsenti viimase palgakvartiili esindajad, esimese kvartiili esindajaid on ostu planeerivatest isikutest vaid kümme protsenti.

EKFLi tegevdirektor Tõnis Rüütel ütles, et hinnang kinnisvara ostmise soodsusele kajastub objektiivselt vastavalt sellele, kuidas kinnisvarahinnad on kallinenud. «Samas on näha, et hoolimata kinnisvara kallinemisest nõudlus püsib, seda eriti just kõrgema sissetulekuga inimeste hulgas,» ütles ta.

«Ostuhuviliste aktiivsust toetab ka kõnekas fakt, et müügipakkumiste arv on viimase kolme aasta jooksul pidevalt langenud ning kuniks uut kaupa turule juurde ei tule, jääb surve hindadele alles, samuti survestab vähenev pakkumiste hulk ostusoovijaid otsusega mitte viivitama,» lausus Rüütel.

«Tegelikult ei ole selline ajutine defitsiit turule kasulik, sest nägime alles hiljuti, kuidas turud võivad ühel hetkel üle kuumeneda,» lisas ta.

Uuringus osales kokku 800 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles