Avatud kontorites töötavad inimesed kehvemini ja on haigemad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avatud kontor
Avatud kontor Foto: Mihkel Maripuu

Avatud kontoreid on aastaid peetud suurepäraseks ideede leviku paigaks ning paljudes firmades on kasutusel just see kontoristiil. Viimasel ajal aga on hakatud mõistma, et avatud kontoritel on ka hulk puudusi ning neis töötavatelt inimestelt ei pruugigi tulla parimaid töötulemusi, kirjutab New Yorker.

Terve hulk uuringuid toob välja avatud kontorite puudused võrreldes nende töökohtadega, kus inimesed on mingil määral üksteisest eraldatud.  

Avatud kontoris väheneb inimeste õnnetunne ja rahulolu. Juba 1990ndate lõpus leiti ühes Kanadas tehtud uuringus, et töötajate rahulolu langes pärast seda, kui nad pidid hakkama töötama avatud kontoris. Samal ajal tõusis nende stressitase ning selle asemel, et tunda rõõmu üksteisega külg külje kõrval töötamisest, valdas neid hoopis rahulolematus ja nördimus.

Vähem rahulolu, kehvemad töötulemused. Seesama ja veel mitmed uuringud on toonud välja ka nende kahe asja otsese seose. Mida vähem on inimesed oma töökeskkonnaga rahul, seda viletsamad on nende töötulemused. Avatud kontorites on aga raske keskenduda, kuna segajaid on palju. Uuringutest on välja tulnud ka töömotivatsiooni langust avatud kontorites.

Lärm segab keskendumist. See on kõikide avatud kontorite suurim probleem. Uuringud on näidatud, et segavad helid halvendavad mõtlemisvõimet. On leitud ka, et sellises olukorras viibimine kahjustab mälu ning isegi matemaatilisi võimeid.

Pidevalt mitme asjaga korraga tegelemine häirib. Uuringud on näidanud, et mida enamate ülesannetega inimene korraga tegeleb, seda vähem suudab ta blokeerida segajaid nagu näiteks lärm. Lisaks on inimestel, kes korraga paljude asjadega tegelevad, keerulisem pärast töökatkestust taas n-ö järje peale saada.

Inimestevaheliste eraldajate puudumine tekitab abitusetunnet. Võttes töötajate ümbert ära füüsilised eraldajad, tekib inimestel tunne, et nad ei saa enda ümber mitte midagi kontrollida. Nad hakkavad tundma end abituna.

Kõige keerulisemas olukorras on eakamad töötajad. Uuring, mis puudutas töökohtade privaatsust, tõi välja, et just vanemaealised töötajad kohanevad kõige raskemini avatud kontoriga.

Isegi töötajate tervis võib kannatada. Taanis hiljuti tehtud uuringust selgus, et avatud kontoris suurenes töötajate haigestumine. Selgus, et avatud kontorite töötajad võtsid keskmiselt 62 protsenti rohkem haiguspäevi kui need inimesed, kes ei töötanud kõik ühes suures ruumis koos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles