Swedbank soovib lisada automaatidesse 5-eurosed

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Swedbank jätkab tehniliste võimaluste testimist ja soovib leida võimaluse 5-euroste rahatähtede väljastamiseks sularahaautomaatides.


Riiklikust üleminekuplaanist lähtuvalt saab paralleelkäibe perioodil (1.-14. jaanuaril 2011)  Swedbanki pangaautomaatidest 10-, 20- ja 50-euroseid rahatähti ning seejärel soovib pank viia automaatidesse sisse ka 5-eurosed.

«Mõistame klientide soovi saada pangaautomaadist 5-eurost rahatähte ning testime väga hoolikalt tehnilisi võimalusi, et need rahatähed vähemalt osadesse automaatidesse lisada,» sõnas Swedbanki europrogrammi koordinaator Hanno Hussar.

Hussar selgitas, et seni saadud tulemuste kohaselt on kõige väiksem euro-kupüür kippunud mõõtmetest ja tehnika spetsiifikast tulenevalt pangaautomaati kinni jääma ning seetõttu automaati ummistama. Selliseid probleeme ei ole täheldatud 10-euroste ja suuremate rahatähtedega.

«Kui automaatide töökindlus väheneb praktikas liialt ja see hakkab klientidele probleeme tekitama või ilmneb klientide liiga väikene huvi 5-eurose kupüüri vastu, siis saame valikud taas üle vaadata,» märkis ta.

 Senine statistika näitab, et keskmine automaadist väljavõetav summa Swedbanki võrgus on praegu 950 krooni.

Teisteseuroala riikides sularahaautomaadid enamasti 5-euroseid ei väljasta. Paljud euroala riikide pangad võtsid alguses 5-eurosed rahatähed kasutusele, kuid loobusid neist hiljem, sest see vähendas automaatide töökindlust ning põhjustas klientide rahulolematust.
 

Riik ning minimaalne summa ATM-ist


Austria 20 EUR

Belgia 20 EUR

Soome 20 EUR

Prantsusmaa 10 EUR või 20 EUR, olenevalt masinast

Saksamaa 10 EUR

Kreeka 20 EUR

Iirimaa 10 EUR

Itaalia 20 EUR

Luksemburg 20 EUR

Malta 10 EUR

Holland 10 EUR

Portugal 5 EUR

Hispaania 10 EUR

Küpros 10 EUR

Allikas: Swedbank



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles