Vaatleja: Läti loovutab järjest suveräänsust

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu president Herman van Rompuy, Läti peaminister Valdis Dombrovkis ja Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso eilsel Läti euroga liitumisele pühendatud pressikonverentsil Riias.
Euroopa Ülemkogu president Herman van Rompuy, Läti peaminister Valdis Dombrovkis ja Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso eilsel Läti euroga liitumisele pühendatud pressikonverentsil Riias. Foto: AP

Poliitilise vaatleja, juristi ja endise seimiliikme Juri Sokolovski hinnangul jätkab Läti oma suveräänsuse loovutamist: olles astunud eurotsooni, kaotas Läti lati, mis oli üks omariikluse sümboleid.

Eksperdi sõnutsi on Läti eurointegratsiooni teele astudes kaotanud võimaluse muuta kurssi. «Te võite sellel teel kõndida, seista või lebada – aga samm vasakule või paremale, ja seal ootab teid kraav,» vahendab Dienas Bizness Sokolovski poolt maalitud pilti.

Poliitvaatleja prognoosib, et üsna pea jätab Euroopa Liit Lätile võimaluse otsustada vaid väikeste majapidamisasjade, näiteks kanalisatsiooni üle – kõik muu paneb paika Brüssel.

«Lähema 20 aasta jooksul kaotame me jätkuvalt erinevaid suveräänsuse elemente. Pärast võib juhtuda nii, et meile jääb õigus otsustada kohalikke küsimusi omavalitsuse tasandil. Näiteks, kui kuskil lõhkeb mingi toru,» selgitas Sokolovski.

Vaatleja tunnistas, et esialgu võib Läti veel ise oma maksupoliitikat määrata ning võtta vastu eelarvega seotud otsuseid. Siiski on Sokolovski seda meelt, et mõne aasta möödudes võib EL Läti sellest võimalusest ilma jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles