Äripartner süüdistab Rebast Solarise raha raiskamises

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Rebane
Peeter Rebane Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Solarise Eesti-poolsed omanikud on tülli pööranud ja nädala pärast koguneval erakorralisel üldkoosolekul nõutakse keskuse ühelt juhilt Peeter Rebaselt aru väidetavalt alusetult enesele välja makstud töötasu osas, selgitusi endaga seotud firmadele raha üle kandmises ja varalise kahju hüvitamist. Postimehe andmetel käib vaidlus kokku poole miljoni euro üle.

OÜ Solaris Property Partners (SPP) kuulub 50,1 protsendiga rootslastele, 24,95 protsendiga Peeter ja Priit Rebase firmale BDG Holdings OÜ ning 24,95 protsendiga raadio- ja energiaettevõtja Ilmar Kompuse firmale OÜ KOHA Capital.

Kaks vähemusosanikku on viimastel aastatel kaotanud teineteise suhtes usalduse, arusaamad äri ajamisest on kummalgi poolel erinevad. Tuleval neljapäeval koguneva üldkoosoleku päevakorra esimene punkt on osaühingule juhatuse valimine.

Teine päevakorrapunkt: nõude esitamine SPP tütarühingu ASi Solaris Keskus nõukogu liikme (endise juhatuse liikme) Peeter Rebase ja endise juhatuse liikme Jörgen Österbergi vastu seoses alusetult väljamakstud töötasu ja boonuse tagasinõudmisega ning tekitatud varalise kahju hüvitamisega. Samuti on päevakorras väljamakstud hüvitise tagasinõudmine. Postimehe andmetel jäävad kahtlased väljamaksed aastatesse 2010–2011.

Erakorralise üldkoosoleku kokku kutsunud ettevõtja Ilmar Kompus ütles, et tal ei ole omavaheliste lepingute piirangute tõttu praegu võimalik teemat üksikasjalikult lahata.

«Tehingute asjaolusid arvestades on siiski ilmne, et Peeter Rebane on rikkunud juhatuse liikme kohustusi, kusjuures rikkumiste süsteemsust ja ulatust arvestades on mõeldamatu, et SPP osanikud ei pöördu õigusliku hinnangu saamiseks õiguskaitseorganite ja kohtu poole,» ütles Kompus. Kohtutee seisab ees juhul, kui üldkoosolekul kokkuleppele ei jõuta.

Kompuse nõuded on seotud Rebase kui ASi Solaris Keskus endise juhatuse liikme tehingutega, mille teine pool oli Rebase endaga seotud äriühing. «Nende tehingute raames on Rebasega seotud äriühingutele ja/või nende huvides kolmandatele osapooltele väljamakseid tehtud sadade tuhandete eurode ulatuses ning kahjustatud seeläbi otseselt aktsionäride õigusi ja huve,» leidis Kompus.

Peeter Rebane soovis esmalt rõhutada, et Kompuse nõuded on täiesti alusetud. «Kui aus olla, siis olen hämmingus,» ütles Rebane. «Solarise omanikeringis on kolm osapoolt ning kõik need otsused on omal ajal saanud kõigi osapoolte ühise heakskiidu. Kui nüüd jupp aega hiljem hakkab üks osapool rääkima, et talle mõni kunagi tema enda poolt heaks kiidetud otsus ei meeldi, siis ei oska ma seda isegi kuidagi kommenteerida.»

Solarise omanikeringi kolmanda poole, Rootsi kinnisvarafondi esindaja Matti-Pekka Savelkoski teatas Postimehele, et neil pole Rebase vastu mingeid nõudmisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles